Az RMDSZ és az összeesküvők

Nem félnek a Jóistentől? Megölték a férjem! Hazugok! Ez nem betegség, ez politika. Ti csak mondjátok, nem is kaptok oltást.

Ilyen és hasonló hozzászólások kísérik az RMDSZ által is gőzerővel zajló oltásnépszerűsítési kampányt. Inkább hasonló, ugyanis az oltásellenesek hada valamiért szembetűnően hadilábon áll a legelemibb helyesírási szabályokkal.

Angolul grammar nazi, azaz helyesírási nácinak hívják azt, aki folyamatosan javítgatja a többi hozzászólót, azonban ebben a helyzetben más megfontolás vezérel: úgy tűnik, hogy az alacsony iskolázottsági szinten állók jobban ellenállnak az oltás gondolatának, mint a diplomások. A jelenség nem csak az erdélyi magyar közösségre érvényes, hasonló a magyarországi helyzet is.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az oltás segít a pandémia lassításában, illetve abban is, hogy a megbetegedett személyek jó eséllyel könnyebben viselik majd a fertőzést azokkal szemben, akik nem részesültek oltásban. Ugyanakkor egyre inkább kizárólag gyanús, nehezen ellenőrizhető internetes felületen vernek nagy hullámokat az oltásellenesek is, köztük magukat szakembernek mondó személyek is meggyőzően nyilatkoznak, részigazságokat, szövegkörnyezetből kiragadott információ töredékeket magyaráznak – ezt az angol szaknyelv cherry pickingnek, azaz cseresznyeszedésnek hívja (nyilván azért, mert a művelő a számára kívánatos infót ragadja ki a kosárból, a számára negatív információ fölött pedig átsiklik).

Miért kíséri mégis ilyenfajta köpködés az RMDSZ online felületein megjelenő oltáskampányt? Több tényező játszik közre ebben. Az első, hogy a koronavírus terjedését megelőző intézkedések gyakran következetlenek voltak, kommunikálásuk azonban a magyar közösség irányában a szövetség helyi vagy országos képviselőin keresztül is zajlott – automatikusan asszociálták az RMDSZ-el az intézkedéseket, amelyekkel a közönség hol kisebb, hol nagyobb mértékben nem értett egyet. Az egyes településeken zajló intézkedéseket az adott város vezetése kellett világgá kürtölje, ami tömbmagyarság esetében RMDSZ-t jelent, nem ritka módon ez úgy csapódott le, hogy az RMDSZ polgármestere bezáratta a vendéglőket, iskolákat. Az általános káoszt egyébként hasonlóan megsínylette minden párt – mi most azonban a magyar vonatkozást nézzük.

Furcsa jelenség, hogy ameddig a hasonló közönség követi véleményben Orbán Viktort és a Fidesz csatornáit, a magyarországi kormánypárt oltásra buzdító üzenetére nem fogékony, elengedi a füle mellett. Magyarországon pedig a Fidesz VIP arcai és a médiaapparátusuk egyaránt felsorakozott az oltás mellett, minden jel arra utal, hogy ez lesz a kampány egyik sarokköve – kezdve az ellenzék „leoltásellenesezésétől”, egészen az oltásszámhoz igazított mérföldkövek teljesítéséhez fűzött enyhítésekig. (Logikus lépés, hisz a gazdaságot a lakosság immunizálása óvhatja meg az ősszel érkező, felső-légúti, vírusos megbetegedésekkel járó leállástól.)

Az RMDSZ kampánya ezzel szemben lényegében önzetlen: kommunikációs szempontból talán kevésbé, hiszen most olyan, hiteles emberekkel kötik össze magukat, akikkel másképp nem volna összefonódási lehetőségük.

Az RMDSZ átlagosan hatalomközeli pozícionálódása ismét nem tesz jót a kampány sikerének: a politizálás mikéntje miatt elég nagy azok száma, akik a szövetséggel szemben bizalmatlanok.

Problémát jelent, hogy a virtuális tér egyre vulgárisabbá válik: a Facebook relatív anonimitásában sokat romlott a közbeszéd minősége, a hozzászólók jó része itt vezeti le frusztrációit és az is világos, hogy ezeken a világjárvány által okozott bizonytalanság csak rontott.

Tegyük hozzá azt is, hogy a közösségi médiában mindig látványosabb az ellenkezők, kétkedők jelenléte: akik egyetértenek egy-egy lájkkal, rendezik a dolgot és inkább nem szólnak hozzá a témához.

Az RMDSZ oltáskampányába már az erdélyi történelmi egyházak püspökei is megszólalnak: természetesen ez sem marad bírálat nélkül. Igaz a Fennvaló ótestamentumba illő lesújtó kezét nem emlegetik velük kapcsolatban, de az egyházi személyek beleszólásának legitimitását a világi dolgokba annál inkább felróják.

Az RMDSZ kampánya pedig nem fölösleges: Hargita és Kovászna megyék esetében az általános oltottsági rátát figyelembe véve igencsak indokolt. A tét, mint minden kampánynál, a bizonytalanok meggyőzése: azokat, akik szerint a vakcinával szervezetbe juttatott 5G csippen át Bill Gates irányít majd minden beoltottat nehéz lesz ebből a sci-fi filmbe illő fantazmagóriából kizökkenteni. Náluk a racionalitás nem érv, még akkor sem, ha reálisan Kissné Kemény Aranka egy székelyföldi falu kisnyugdíjas nénikéjének távirányítása nem ér meg egy pár milliárd eurós befektetést.

Bízzunk a racionalitás és az oltáskampány sikerében: így is fogy eléggé a magyarok száma Erdélyben.

Nagy Kálmán