Asociaţia “15 Decembrie – Zi a Solidarităţii române-maghiare”, un nou proiect marca László Tőkés

Cu ocazia aniversării izbucnirii Revoluţiei de la 1989, László Tőkés a anunţat, miercuri, la Timişoara, înfiinţarea unei asociaţii de solidaritate româno-maghiară.

Potrivit declaraţiei de principii publicate, Asociaţia “15 Decembrie – Zi a Solidarităţii române-maghiare” este înfiinţată cu scopul de a milita pentru recunoaşterea zilei de 15 decembrie 1989, ca primă zi a Revoluţiei de la 1989. Iar asta întrucât în opinia iniţiatorilor, revoluţia a început atunci când românii şi maghiarii s-au solidarizat în jurul preotului şi disidentului László Tőkés, în numele unei aspiraţii comune pentru libertate.

“Asociaţia promovează transformarea acestui simbol al solidarizării, într-o valoare centrală a memoriei colective şi reper al relaţiilor dintre cele două comunităţi”, scrie în declaraţia pe care alături de László Tőkés au mai semnat-o Gabriel Andreescu, activist pentru drepturile omului, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, avocatul Előd Kincses, respectiv Zsolt Szilágyi, fostul şef de cabinet al lui Tőkés.

Potrivit comunicatului iniţiatorilor, asociaţia se bazează pe tradiţia care i-a unit pe români şi maghiari atunci când au înfruntat comunismul.

Asociaţia priveşte drept “o crimă simbolică” ideea care tot reapare în spaţiul public şi potrivit căreia la căderea regimului a condus nu eroica şi spontana ridicare a oamenilor, ci că protestele ar fi fost declanşate de state străine, în vederea dezmembrării României.

La conferinţa de presă de la Timişoara, avocatul Előd Kincses a relatat că dificultăţi au apărut deja în timpul înregistrării asociaţiei. Atunci când s-a încercat rezervarea denumirii la registratura Ministerul Justiţiei, răspunsul primit a fost că în vederea evaluării cererii, iniţiatorii trebuie să se adreseze Secretariatul General de la Guvernul României. Potrivit lui Gabriel Andreescu, refuzul rezervării denumirii reprezintă un abuz în serviciu.

Politologul şi profesorul universitar din Bucureşti a propus, de asemenea, ca după ce înregistrarea va avea loc, asociaţia să se constituie parte în procesul cu privire la retragerea distincţiei pe care László Tőkés a primit-o din partea statului român. În opinia lui Andreescu, retragerea distincţiei reprezintă un atac tocmai împotriva simbolurilor pentru care a luat naştere asociaţia.

Sursa: hirado.hu