Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, a avut câteva intervenții foarte interesante într-un interviu, transmis vineri la We Radio Sf. Gheorghe. Am reținut din răspunsurile lui Antal Arpad referitoare la beneficiile care există pentru a pentru a începe un business în Sf. Gheorghe faptul că niciun alt municpiu din România nu oferă atâtea facilități pentru investitori.
Astfel, cei interesați pot aplica pentru fonduri europene, pot veni la StartUp Hub pentru consultanță sau să ia legătura cu Camera de Comerț și Industrie pentru mai multe informații. Avantajul municipiului Sf. Gheorghe este parcul industrial, deoarece are terenuri foarte accesibile pentru investitori și programe de ajutor de stat, iar în martie urmează încă o investiție foarte mare în acest parc industrial, motiv pentru care a făcut apel la investitori să solicite mai multe informații Primăriei.
De exemplu, Primăria are o echipă foarte bună care se ocupă de aplicațiile pentru fonduri europene, dar colaborează și cu parteneri externi. Secretul este, în opinia lui Antal Arpad, să știi ce vrei atunci când aplici.
Referitor la muncitorii extracomunitari, primarul a fost întrebat dacă a luat în considerare această resursă pentru suplimentarea mâinii de lucru din oraș. Antal arpad a precizat că Guvernul este cel care decide numărul acestora și domeniile în care pot activa, precum HORECA și construcții. A mai spus că nu autoritatea locală ia această decizie, pentru că nu are interese în aceste domenii, sfera privată fiind cea interesată.
Cu toate acestea, pentru a dezvolta piața muncii, primarul a vorbit despre „Campusul Dual”, realizat prin fonduri europene, care presupune școli profesionale și universități pentru tineri pentru ca mai apoi aceștia să se angajeze pe piața locală. În cadrul acestui campus vor fi laboratoare, săli de clasă, internat, prin care tinerii vor fi pregătiți pentru diverse profesii (brutar, tâmplar). În 2026-2027 acest proiect se va finaliza.
La finalul interviului, primarul a răspuns la o întrebare despre dezvoltarea pentru tineri. Edilul a punctat că, deși Sf. Gheorghe nu se poate compara cu orașele universitare, precum Cluj-Napoca, în strategia de dezvoltare sunt cuprinse lucruri bune pentru un oraș mică (curățenie, siguranță), iar pe de altă parte există acele servicii de calitate care se găsesc în orașele mari în sfera privată, doare că aici sunt oferite de sfera publică (cultură, sport).
Sursa: weradio.ro