Primul monument din Europa, dedicat femeilor violate în timpul războaielor, s-ar putea ridca la Budapesta

Aproape nicio carte de istorie nu menționează femeile care au fost violate în timpul războaielor. Acestea nu au nici măcar un singur monument în Europa. În ultimii ani, s-au produs câteva schimbări în această privință și s-a pus cumva problema sub lumina reflectoarelor, însă există încă multe controverse, subiectul fiind abordat din perspective care nu ajută câtuși de puțin victimele. Dimpotrivă, le produce mai multă suferință. O schimbare semnificativă în acest sens ar putea veni de la Budapesta, unde a fost inițiat recent un proiect pentru comemorarea victimelor violurilor în vreme de război, care include și organizarea unei expoziții comemorative. Proiectul ar urma să fie implementat până în 2023.  

La mai bine de 70 de ani de la incidente și la scurt timp de la moartea autoarei, au fost publicate jurnalele lui Fanni Gyarmati, soția unuia dintre cei mai cunoscuți poeți maghiari. Acestea conțin detalii elaborate despre agresiunile sexuale și comportamentul soldaților sovietici care s-au aflat pe teritoriul Ungariei după cel de-al Doilea Război Mondial. Lucrarea este unică nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional – scrie Qubit.hu.

Violul comis în timpul războaielor este unul dintre subiectele tabu ale istoriei moderne. Numai în ultimele două decenii a fost ruptă tăcerea, după ce mai multe femei au început să vorbească despre dramele lor, făcând din această problemă un subiect de interes public și de cercetare.

În timp ce lumea abundă de monumente uriașe și statui dedicate bărbaților (aproape fiecare oraș maghiar și orășel are unul), cele care comemorează femeile violate în vremuri de război nu sunt doar foarte rare, dar nici măcar nu există în Europa. Fără acțiunile mișcării feministe în lume, azi am ști și mai puține despre agresiunile sexuale din timpul războaielor. Mișcarea feministă a generat un fel de limbaj prin care se poate vorbi despre aceste incidente, oferindu-le supraviețuitoarelor prilejul de a-și spune poveștile. Datorită mișcărilor feministe, astăzi, agresiunea sexuală este recunoscută drept crimă împotriva umanității. Andrea Pető, istoric, savant al Academiei Maghiare de Științe și profesor la Universitatea Central Europeană, a declarat pentru Qubit că femeile sunt obligate să se mobilizeze atunci când instituțiile naționale le ignoră sau le trădează, cum ar fi astfel de cazuri revoltătoare.

În vara anului trecut, Consiliul de la Budapesta a luat decizia unanimă de a realiza mai multe sesiuni de prezentare, de a strânge fonduri, de a înființa un site tematic și de a organiza expoziții și a susține conferințe internaționale pe acest subiect. Mai mult decât atât, s-a decis ridicarea unui monument pentru comemorarea victimelor violurilor din timpul războaielor. 

Inițiatorii încearcă să mobilizeze cât mai multe persoane posibil să se implice în implementarea proiectului. În septembrie, a fost lansată o serie de sesiuni educaționale pe subiect, care sunt disponibile pe canalul YouTube al Arhivelor orașului Budapesta. 

Directorul instituției, István Kenyeres, a declarat că una dintre cele mai importante părți ale proiectului este colecția care va fi realizată și care va conține multe povești personale, chiar și povești transmise de la o persoană la alta sau de la o generație la alta.

La începutul proiectului, istoricul de artă József Mélyi a spus că, monumentele din spațiile publice, imediat după inaugurare devin mai degrabă invizibile pentru trecătorii care se obișnuiesc cu ele și nu le mai acordă atenție, de unde și nevoia planurilor extinse incluse în proiect. 

Sursa: dailynewshungary.com

Foto: inventiva.co.in