Vizita contracandidatului lui Viktor Orbán în Transilvania: realism, pragmatism și mici fisuri în idila UDMR-Fidesz

Este frumos să fim împreună pentru că oameni foarte diferiți pot lucra împreună pentru cauza comună a națiunii.

Doar propaganda Fidesz ajunge la maghiarii din Transilvania.

Vrem să cooperăm cu poporul român în spirit fratern, printre altele de dragul maghiarilor care locuiesc aici.

Márki-Zay Péter

Prima vizită electorală în Transilvania a primarului din Hódmezővásárhely a fost la o cafenea la modă din centrul orașului Cluj-Napoca, unde a răspuns în direct la întrebările organizatorului serii și a participanților. Marea majoritate a celor interesați au fost tineri, care au întrebat despre constituția ungară, Ucraina și educația din România. Márki-Zay a spus clar că va da la fel de mulți bani peste graniță ca și actualul guvern, doar într-un mod mai transparent și „fără corupție, așteptări politice

„Nu mă supăr pe ei, nu sunt supărat pe nimeni. Nu mă aștept la nicio umilință”, a răspuns el când a fost întrebat dacă poate lucra cu politicienii ardeleni care susțin campania Fidesz și au refuzat să-l primească. Pe lângă promisiunile și criticile exprimate în Ungaria, candidatul la funcția de prim-ministru a afirmat că scopul ar fi ca maghiarii din Transilvania să-și poată trăi maghiaritatea în Transilvania, o zonă despre care păstrează multe amintiri frumoase. „Am fost de multe ori în Transilvania din anii 80. Este unul dintre cele mai frumoase peisaje din lume”, a spus el zâmbind, apoi a adăugat că, fiind catolic, obișnuia să meargă și la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.

A doua zi dimineaţă, Márki-Zay a început ziua cu un mic dejun de presă la Târgu Mureş, unde a promis pace nu doar maghiarilor din zonă, ci şi societăţii majoritare. „Vrem să cooperăm cu poporul român într-o fraternitate, printre altele de dragul maghiarilor care locuiesc aici”, a subliniat el. Politicianul a enumerat și o serie de fenomene, precum stadionul construit în orașul său natal, despre care a spus că arată asemănarea dintre Viktor Orbán și fostul dictator român Nicolae Ceaușescu.

Programul a continuat în Cimitirul Reformat din localitate cu depunerea de coroane de flori. După ce candidatul la funcția de prim-ministru a încununat mormântul cunoscutei figuri a revoluției române, scriitorul András Sütő, la plecare pentru câteva minute a încercat să convingă o doamnă nemulțumită de vizita sa, cu foarte puțin succes.

Miercuri, candidatul la funcția de premier s-a întâlnit și cu fostul președinte al UDMR, Markó Béla, și s-a întors la Cluj-Napoca pentru a discuta cu oameni de afaceri de seamă transilvăneni. Într-un interviu pentru publicația blikk.hu, la Târgu Mureş, Péter Márki-Zay a spus mai multe despre mesajele destinate maghiarilor din Transilvania, sprijinul partidului său și Ferenc Gyurcsány.

Recent a fost publicat un sondaj, conform căruia lista opoziției este sub două procente în Transilvania, în timp ce Fidesz este de peste 90 la sută. Ce părere aveți despre această diferență semnificativă?

– Nu mă îndoiesc de aceste proporții, întrucât am experimentat printre propriii mei cunoscuți ardeleni cât de recunoscători sunt pentru primirea pașaportului maghiar, care nu cred că poate fi ascuns de trădarea lui Orbán. Respect acest lucru din partea maghiarilor din Transilvania, dar mai știu că doar propaganda Fidesz ajunge la ei, nu se întâlnesc cu opinii critice guvernamentale. Ne dorim ca acest lucru să se schimbe în viitor, dar acum nu pot decât să fac apel la conștiința lor la alegeri. De aceea am rezumat în 10 puncte ceea ce au în comun Viktor Orbán și Nicolae Ceaușescu, motiv pentru care creștinii de dreapta nu mai pot vota Fidesz cu conștiința corectă.

Pe mâinile lui Ceauşescu este mult sânge maghiar. Nu este această paralelă prea puternică?

– Ceauşescu a exterminat maghiari şi români deopotrivă, toţi cetăţeni români. Câteva dintre rudele mele au stat și au fost condamnați la muncă silnică. Și Viktor Orbán are păcate istorice împotriva ungurilor. El este responsabil pentru faptul că atât de mulți oameni au murit în Ungaria în timpul epidemiei de Covid, deoarece multe dintre viețile bătrânilor ar fi putut fi salvate dacă nu ar fi prioritizat furtul. Viktor Orbán amenință și astăzi viața multor oameni, când nu poate apăra Ungaria de un posibil atac rusesc, de care doar UE și NATO ne pot proteja efectiv.

Ce le poate spune opoziţia maghiarilor din Transilvania despre războiul din Ucraina?

– În măsura în care susținem acum maghiarii din Ucraina, vom susține mereu și pe viitor și maghiarii din Transilvania. Când cimitirul militar din Valea Uzului a fost avariat, Viktor Orbán nu a scos un cuvânt, pentru că extremiștii erau mercenari de-ai lui Putin. Cu toate acestea, vom susține interesul maghiar, chiar dacă Putin nu ne permite.

În cadrul discuției de pe scenă de marți seara, s-a afirmat în repetate rânduri că Ferenc Gyurcsány a fost cel mai respins politician ungar în Transilvania. Ar vota mai mulți oameni aici pentru lista de opoziție dacă nu l-ar include pe președintele socialiștilor?

– Desigur. Și în Ungaria, mai mulți oameni ar vota pentru lista de opoziție dacă Ferenc Gyurcsány nu ar fi pe ea. Dar trebuie înțeles că sistemul electoral a fost făcut într-un singur tur de Viktor Orbán în speranța că el nu va fi niciodată pe lista comună a DK, MSZP, LMP și Jobbik.

Mesajul principal al turneului tău transilvănean este că vei iubi maghiarii de peste graniță chiar dacă nu vor vota lista pe care o conduci. Ați extinde această viziune și la alegătorii opoziției?

– Lucrez la asta tot timpul. Am exprimat deja acest lucru în timpul procesului preelectoral, în ciuda faptului că o parte semnificativă a populației opoziției nu crede acest lucru. Dar este frumos să fim împreună pentru că oameni foarte diferiți pot lucra împreună pentru cauza comună a națiunii. Trebuie să ne uităm la ceea ce ne leagă, nu la ceea ce ne desparte.

Sursa: blikk.hu