Viktor Orbán are deja un contracandidat redutabil la alegerile din aprilie 2022

Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a anunţat sâmbătă că va participa la alegerile primare organizate de opoziţie pentru a decide cine îl va înfrunta pe premierul conservator Viktor Orbán la alegerile generale prevăzute pentru aprilie 2022, relatează Reuters şi AFP.

Karácsony, care l-a învins pe candidatul lui Orbán la alegerile pentru primăria Budapestei din 2019, este considerat favorit în alegerile primare programate pentru toamna acestui an.


„În finalul unui îndelungat proces de reflecţie, mă voi prezenta la alegerile primare ale opoziţiei pentru a candida la postul de prim-ministru”, afirmă Karácsony (45 de ani) într-un mesaj video publicat pe Facebook.


„Simt că Ungaria trece prin momente grele, ţara noastră este extrem de divizată şi vreau să contribui la unificarea ei”, adaugă el în mesajul înregistrat în satul său natal, Nyirtasson, din nord-estul Ungariei, la circa 270 km de Budapesta.


Alegerile primare organizate de o alianţă a şase partide de opoziţie, inclusiv  Párbeszéd (Dialog) al primarului din Budapesta, constituie o premieră în Ungaria. Trei dintre partidele participante au indicat deja că-l vor susţine pe Karácsony.


Potrivit sondajelor, alianţa, ce regrupează partide de stânga, de dreapta şi liberale aflate de regulă în dezacord, are un uşor avans în intenţiile de vot în faţa formaţiunii premierului Orbán, Fidesz.


Primul tur de scrutin al alegerilor primare ale opoziţiei pentru desemnarea candidaţilor la alegerile legislative este programat între 18 şi 26 septembrie, iar al doilea între 4 şi 10 octombrie.

Sursă: Agerpres

Foto: Facebook/ Gergely Karácsony