Ungaria: Un demnitar FIDESZ a recunoscut public că programul-spion Pegasus a fost cumpărat și folosit de autorități

Deși cu câtva timp în urmă, Viktor Orbán și guvernul condus de el au negat vehement că ar fi cumpărat programul de spionaj Pegasus, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Parlamentul ungar a recunoscut public că, de fapt, softul a fost achiziționat.

Conform presei internaţionale, acest software dezvoltat de compania israeliană NSO Group a fost folosit de mai multe ţări, între care Ungaria, pentru a spiona politicieni, activişti și jurnalişti.

„Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat joi Lajos Kósa, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Parlamentul ungar, care este membru al FIDESZ, partidul premierului Viktor Orbán. Politicianul a spus că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul-spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

În iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta negase cu vehemență că Ungaria ar fi folosit programul Pegasus.

Potrivit portalului de investigaţii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari din mass-media, avocaţi şi fotografi, fiind găsite urme ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

„Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare”, afirma în luna iulie acest portal, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Sursă: digi24.ro

Foto: euromedmonitor.org