Ungaria: Înființarea filialei Universității Fudan la Budapesta a generat un scandal aproape comic

Guvernul lui Viktor Orbán și opoziția unită din Ungaria sunt în centrul unui război ideologic major, transmite Bloomberg. După ce Orbán a bătut palma cu Beijingul pentru a înființa la Budapesta campusul unei universități chineze, primarul de opoziție al Budapestei vrea să redenumească străzile din jurul campusului.

Numele noi propuse de primar? Strada Free Hong Kong, Strada Dalai Lama și Strada Martirilor Uiguri – toate alese special pentru a irita China.

Forțele unite de opoziție din Ungaria boicotează deschiderea campusului universității Fudan, susținând că un asemenea eveniment e emblematic pentru ruperea țării, sub regimul Orbán, de valorile democratice occidentale.

Subiectul universității chineze a încins atmosfera la Budapesta înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. Guvernul Viktor Orbán vrea să finanțeze deschiderea campusului Fudan printr-un împrumut luat de la o bancă chineză – adică exact rețeta folosită de Beijing în toată lumea pentru a-și avansa agenda politică și economică.

Mișcarea lui Orbán vine după ce guvernul său a forțat plecarea din țară a Universității Central-Europene, fondată de George Soros.

Gergely Karácsony, primarul Budapestei și principalul adversar politic al lui Viktor Orbán, a declarat că „utilizăm spațiul de manevră politică pe care îl avem la dispoziție pentru a susține idealurile libertății și solidarității. Asta nu exclude o colaborare pragmatică cu China, dar să folosim banii contribuabililor pentru a construi Universitatea Fudan e prea mult”.

Universitatea Fudan, care urmează să își construiască la Budapesta filiala, a șters din carta sa universitară în 2019 expresia „libertatea de gândire” și a înlocuit-o cu o referință la liniile ideologice ale Partidului Comunist Chinez, potrivit Bloomberg.

Sursa: g4media.ro

Foto: oenoanda.blogspot.com