Ungaria: FIDESZ vrea să iasă din PPE

În scrisoarea publicată de cotidianul www.magyarnemzet.hu, Orbán Viktor îi propune liderului grupului PPE din Parlamentul UE o colaborare de genul celei avute de populari cu britanicii conservatori.

În scopul prevenirii diferendelor și a problemelor de colaborare, premierul Ungariei înaintează această propunere, confirmată de directorul de comunicare a grupului parlamentar PPE, Pedro Lopez de Pablo, care la solicitarea portalului www.telex.hu a arătat că: „Pot să confirm primirea scrisorii lui Orbán Viktor. Orice dorește să obțină cu această propunere, trebuie să-l întrebați pe el”.

Potrivit cotidianului www.nepszava.hu, condiția pentru a avea o colaborare asemănătoare celei pe care au avut-o conservatorii britanici cu grupul parlamentar PPE, este de a nu face parte din nicio familie politică din Parlamentul UE.

„Dacă europarlamentari FIDESZ doresc să părăsească grupul parlamentar, și doresc să discutăm despre un astfel de acord, atunci pot să o facă liber, nu obligăm pe nimeni să fie membru PPE. Pentru un astfel de acord este nevoie de un vot în grupul parlamentar, dacă nu există un consens, nu există posibilitatea de accepta o astfel de asociere.”

Ca atare, pentru a avea un parteneriat de cel propus de Orbán Viktor, prima dată FIDESZ trebuie să părăsească PPE, după care să obțină o asociere de tipul celei a britanicilor conservatori.

foto: euractiv.com