Turismul în Harghita și Covasna, cel mai puțin afectat de pandemie

Portalul de statistică Erdelystat.ro a publicat recent o analiză din care rezultă că, spre deosebire de alte zone turistice din țară,  turismul în Ţinutul Secuiesc a fost mai puțin afectat de pandemie în sezonul rece de la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an. 

În urma datelor furnizate de oficiile statistice din mai multe județe, a fost desprinsă concluzia că în sezonul turistic deiarnă, în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, la nivel naţional, numărul turiştilor a scăzut cu 27,8%, iar numărul nopţilor de cazare cu 33,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului de dinainte. 

În Transilvania, în schimb, cifrele au scăzut cu doar 24,1%, respectiv 28,4%. Cele mai puțin afectate de acest declin au fost județele Harghita și Covasna. Aici, numărul de sosiri ale turiştilor a scăzut cu doar 3%, iar numărul nopţilor de cazare cu 19%, faţă de sezonul de iarnă precedent.

În perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, unităţile turistice din Transilvania, înregistrate oficial, au înregistrat un număr de 1 308 877 de sosiri ale turiştilor, cu 414 527 mai puţine decât cu un an mai devreme. Numărul nopţilor de cazare, în aceeaşi perioadă, a fost de 2 518 305, cu 999 607 mai puţine decât în sezonul precedent de iarnă. 

În Transilvania, au fost înregistrate mai mult de jumătate din numărul total de turiști și nopți de cazare la nivel național. Un turist a petrecut în medie două nopţi într-un loc de cazare din Transilvania. 

În Ţinutul Secuiesc au fost înregistrate 98 100 de turişti şi 229 972 de nopţi de cazare pe toată durata sezonului de iarnă. Utilizarea capacităţii de cazare a fost de 17% în sezonul de iarnă care a trecut, faţă de 23,7% înregistrat cu un an mai devreme.

Pandemia de coronavirus a afectat în mod negativ traficul de turişti încă din sezonul precedent de iarnă, oprind astfel tendinţa de creştere din ultimii ani.

Sursă: hirado.hu

Foto: cazari.ro