Starea de alertă în Sf. Gheorghe: vigilența autorităților locale limpezește haosul creat de autoritățile centrale

Pentru mulți români, data de 15 mai 2020 este motiv de sărbătoare și de bucurie, chiar dacă pericolul nu a fost eliminat în totalitate, iar amenințarea creșterii numărului de persoane contaminate plutește în continuare în aer. Autoritățile de la București au transmis în ultima seară a stării de urgență noile restricții, omițând să vorbească însă despre consecințele și sancțiunile pe care le-ar putea suporta persoanele care aleg să ignore aceste restricții. Poate pentru că ele nu există.

În tot acest peisaj confuz pe care l-am „admirat” toți mirându-ne mai mult sau mai puțin, autoritățile locale de la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, reprezentate prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), au decis să ordoneze haosul, clarificând câteva aspecte esențiale. Astfel, majoritatea măsurilor locale implementate în starea de urgenţă vor rămâne valabile şi pe perioada stării de alertă, ceea ce arată că, în încercarea de a contribui la stoparea fenomenului de extindere a COVID-19, autoritățile de la Sf. Gheorghe nu se bazează exclusiv pe simțul de răspundere al cetățenilor.

Astfel, deși oamenii se vor putea deplasa priunde în oraș fără declarații pe propria răspundere, iar parcurile vor fi deschise, locurile de joacă pentru copii vor rămâne închise, autoritățile locale recomandându-le cetățenilor responsabilitate şi respectarea tuturor măsurilor de protecţie a sănătăţii atunci când se află în spații publice. De asemenea, părinții cu copii mici care sunt nevoiți să meargă la serviciu vor fi puși în continuare în situația de a găsi o soluție pe cont propriu întrucât creșa cu program zilnic din cadrul Direcției de Asistență Socială și creșele care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat vor rămâne închise și în perioada următoare.

În ceea ce privește transportul în comun, acesta va funcţiona doar dimineaţa şi după-masa, pentru un număr redus de curse, şi va fi gratuit, pentru a ajuta persoanele care merg la serviciu, întocmai cum s-a întâmplat și pe durata stării de urgență. Pentru cei care se vor deplasa cu mașinile personale în perioada următoare, vestea bună este că iar locurile de parcare cu plată vor putea fi folosite mai departe gratuit.

Având în vedere faptul că se vor deschide cabinetele stomatologice, serviciul pentru urgenţe stomatologice, pe care autoritățile locale l-au înființat și care a funcționat pe toată durata stării de urgență, va fi oprit.

CLSU a luat de asemenea câteva măsuri și cu privire la activitatea instituțiilor culturale din oraș. Astfel, pe perioada stării de alertă, modul de organizare a activității teatrelor „Tamási Áron” și „Andrei Mureșanu” constituie competența exclusivă a managerilor acestora, cu respectarea legislației în vigoare privitoare la măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În schimb, vor fi și câteva instituții de cultură a căror activitate se va suspenda temporar, respectiv Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Centrul de Arte Plastice și Cinematograful „Arta”.

Mirela Cara Dragu

Leave a Reply