Revin banii din Ungaria, în sprijinul comunităţilor maghiare de peste hotare

Secretariatul de Stat pentru politici Naţionale din cadrul guvernului ungar lasează anual apeluri de proiecte pentru sprijinirea comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei (din România, Slovacia, Ucraina), acesta fiind, potrivit secretarului ungar de stat János Árpád Potápi, cel mai important sprijin acordat de ţara sa, pentru maghiari. În prima parte a acestui an, însă, finanţările au fost sistate, în contextul pandemiei de Coronavirus, acestea urmând să fie reluate în al doilea semestru al anului, în condiţiile în care impedimentele vor fi eliminate şi graniţele redeschise, a anunțat politicianul ungar pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/potapiarpad/posts/3680359495312096

Drept urmare, secretarul de stat János Árpád Potápi a anunţat rezultatele celor patru apeluri de proiecte, prin care Ungaria va acorda o finanţare totală de 6,2 milioane de euro, pentru sprijinirea educaţiei şi culturii maghiare de peste hotare.n concluzie, politicianul a explicat că apelurile deschise de proiecte, organizate anual de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, sunt unele dintre cele mai importante forme de sprijin pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei.

2 244 de solicitări au fost primite la apelul central de proiecte, dintre care 655 au primit finanţare. 1 504 de cereri au fost primite la apelurile regionale, dintre care 691 vor fi subvenţionate.

Vor primi finanţare, printre altele: Asociaţia Maghiară a Persoanelor cu Deficienţe de Vedere din Transilvania, pentru achiziţionarea de echipamente, precum şi Centrul de Etnosporă şi
Pelerinaj din Deva, pentru finalizarea lucrărilor şi inaugurarea Centrului.

De asemenea, vor fi susţinute atelierele pentru tinere talente ale Fundaţiei Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud, iar la Târgu Mureş, programul de pregătire profesională “Inteligent pe
meleagurile natale” (Szülőföldön okosan).

Localitatea natală a lui Kelemen Hunor, comuna Cârţa, urmează să fie gazda unui nou proiect, pe bani ungari, pentru salvarea valorilor tradiţionale, prin prezentarea şi predarea unor meşteşuguri populare pe cale de dispariţie. Aşezată chiar în centrul Ținutului Secuiesc, comuna Cârţa are norocul de a fi gazda unei Academii de Hochei şi a unui patinoar modern, foarte apreciat de echipele din întreaga ţară, finanţat de guvernul Ungariei şi vizitat adesea de personalităţi politice ungaro-maghiare.

Mihai Oros

Surse: hirado.hu, Facebook (Potápi Árpád János)