Papa Francisc va merge la Budapesta în septembrie

Episcopii din Ungaria au salutat cu bucurie anunțul Papei Francisc cu privire la decizia de a merge la Budapesta pentru a celebra Sfânta Liturghie de încheiere a Congresului Euharistic Internațional (5-12 septembrie 2021). Anunțul a fost dat de Papa Francisc la conferința de presă din timpul călătoriei de întoarcere din Irak. 

La întoarcerea din Irak, Papa Francisc și-a anunțat intenția de a merge la Budapesta cu ocazia Congresului Euharistic Internațional, care va avea loc în perioada 5-12 septembrie 2021. La întrebarea unui jurnalist cu privire la eventualele călătorii apostolice din viitorul apropiat, papa a răspuns: „Nu știu dacă se vor face sau nu alte călătorii. Vă mărturisesc doar că în această călătorie m-am simțit mult mai obosit decât în celelalte. Cei 84 de ani nu vin singuri, [oboseala] este o consecință… dar, vom vedea (…) Acum va trebui să merg în Ungaria, la Sfânta Liturghie finală a Congresului Euharistic Internațional. Nu este o vizită făcută țării, ci numai pentru Liturghie”. 

La rândul lor, episcopii catolici din Ungaria și-au exprimat satisfacția pentru anunțul papei. „Cu mare bucurie”, afirmă prelații într-un comunicat de presă, ”am aflat știrea că Sfântul Părinte a anunțat decizia sa de a veni la Budapesta pentru Sfânta Liturghie de la încheierea celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional”.

Manifestare religioasă deosebit de îndrăgită în rândul creștinilor, așa-numitul „Congres Euharistic” adună, de obicei, zeci și sute de mii de catolici de pe toate continentele. Primul Congres Euharistic avut loc în 1881 la Lille, în Franța, iar cel mai recent, la Cebu, în Filipine. În ultimele decenii, congresul euharistic se organizează, de obicei, o dată la patru ani. Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta are ca temă cuvintele psalmistului: „Toate izvoarele mele sunt în tine” (Psalm 87,7).

Inițiativa, ajunsă acum la cea de-a 52-a ediție internațională, își propune să întărească credința credincioșilor, să reconstruiască identitatea comunității creștine printr-o mereu nouă evanghelizare, să aprofundeze comuniunea cu Cristos și cu frații, să lucreze la reconcilierea dintre popoare și să fie o ocazie de a reface dialogul dintre creștini.

„Suntem siguri”, afirmă episcopii din Ungaria, „că prezența Sfântului Părinte va fi o mare încurajare și întărire spirituală pentru noi toți și pentru participanții la Congresul Euharistic”.

Programat inițial în 2020 la Budapesta, al 52-lea Congres Euharistic Internațional a fost amânat pentru 2021 din cauza pandemiei de Covid-19. 

Sursa: vaticannews.va

Foto: digi24.ro