Kelemen Hunor: „Criza politică, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este o criză minoră”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 28 septembrie, că actuala criză politică este „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie și gaze. Kelemen crede că „matematic”, moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS.

„Este o situaţie delicată, să nu spun gravă, dar este delicată. (…) Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este o criză minoră. Guvernul actual, indiferent câte moţiuni de cenzură se depun, trebuie să găsească o soluţie foarte rapid, în două săptămâni, pentru această situaţie care ne aşteaptă şi asta este prima noastră preocupare în Guvern. Chiar astăzi am avut discuţii şi cu premierul şi cu ceilalţi colegi. Sigur, după moţiunea de cenzură vom vedea ce se va întâmpla, dar şi lipsa majorităţii, criza guvernamentală trebuie rezolvată”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24.

Kelemen a susţinut că, din punct de vedere matematic, moţiunea de cenzură are şanse de a fi votată.

„Dacă adunăm matematic ce are PSD-ul, cei care au depus moţiunea – şi dacă au depus sigur că o să meargă, că nu o să se facă de râs la vot -, cei care au anunţat că vor susţine orice moţiune – ok, mai lipsesc doi, trei, patru după alegerile interne care sunt în desfăşurare, nu ajung toţi -, cei de la AUR nu ştiu ce or să facă, dar probabil că la cum au zis Jos guvernul condus de Cîţu, teoretic are şanse să treacă această moţiune de cenzură, dar până când nu se numără voturile nu avem de unde să ştim”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a precizat că Guvernul continuă să lucreze, iar săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă de Guvern înainte de votul privind moţiunea de cenzură.

Kelemen Hunor consideră că „prima opţiune şi prima posibilitate” este refacerea coaliţiei cu USR PLUS după congresul din acest partid. Kelemen crede că Dan Barna a ”greşit, el nu trebuia să-l depăşească pe colegul Cioloş pe dreapta: ieşirea de la guvernare”.

„Nu poţi să pui pe partenerul tău într-o situaţie total fără ieşire, să spui: fără Cîţu, fără Cîţu. Nu merge această variantă, pentru că nici PNL-ul nu are de ales. Aici trebuie să mai laşi din orgolii şi din supărări personale şi să te uiţi ce urmează şi care e aşteptarea oamenilor”, a mai afirmat liderul UDMR.

Conform vicepremierului, fără susţinere parlamentară „nu există o guvernare eficientă pe termen mediu, pe termen lung”.

Preşedintele UDMR nu crede că PSD doreşte în acest moment alegeri anticipate.

Vicepremierul a mai afirmat că susţine ideea adoptării înainte de votul privind moţiunea de cenzură a unei Ordonanţe de Urgenţă care să reglementeze susţinerea de la buget a unei părţi din facturile la energie, iarna aceasta.

Sursă: ziare.com

Foto: digi24.ro