Închisoare cu executare pentru vandalizarea unor indicatoare bilingve din Ținutul Secuiesc

În calitate de primă instanţă, Judecătoria Odorheiu Secuiesc l-a condamnat la şase luni de închisoare cu executare pe bărbatul din judeţul Bacău, care în luna ianuarie a anului trecut, a acoperit cu vopsea neagră inscripţiile în limba maghiară de pe mai multe indicatoare bilingve cu nume de localităţir din Ţinutul Secuiesc, a anunţat, vineri,publicaţia regională transilvană Székelyhon.

Făptaşul a primit condamnarea respectivă numai pentru acte de vandalism, nu și pentru  incitare la ură împotrivacomunităţii maghiare, faptă omisă din rechizitoriu, deşi au fost depuse plângeri în acest sens, iar acest cap de acuzare a făcut obiectul anchetei. Instanţa a respins şi petiţia depusă de Fundaţia „Székely Figyelő”, prin care a fost solicitată revizuirea hotărârii procurorului. În această hotărâre se argumenta că, în momentul în care a vopsit indicatoareletopografice, făptaşul nu a fost condus de ură sau prejudecăţi împotriva maghiarilor, ci a reacţionat la un conflict personal care avusese loc anterior. În plus, acţiunile sale nu au fost urmate de incitare la ură, violenţă şi discriminare împotrivaminorităţii etnice maghiare, a susţinut procurorul din Odorheiu Secuiesc, citat de publicaţie.

În opinia acestuia, infracţiunea de incitare la ură sau discriminare presupune prezenţa grupului împotriva căruia esteîndreptată ostilitatea şi incitarea la ură – condiţii care nu au fost întrunite în acest caz. Fundaţia “Székely Figyelő” a decis să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, cu o plângere care este deja înregistrată.

În dimineața zilei de 5 ianuarie a anului trecut, I.G. (30 de ani), care avea deja antecedente, a vopsit cu culoare neagră inscripţiile maghiare de pe indicatoarele de localitate din Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, respectiv Trei Sate, Bisericani şi Satu Mare, aflate pe DN13A. Poliţia Locală din Odorheiu Secuiesc a reuşit identificarea făptaşului cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, în baza plăcuţelor de înmatriculare. Acesta şi-a recunoscut fapta atunci când a fost căutat de poliţie, iar sprayul cu vopsea a fost găsit asupra sa.

Bărbatul a fost tras la răspundere din cauza pagubei produse CNAIR. Pe lângă cele şase luni de închisoare cu executare, acesta este obligat să plătească şi despăgubiri în cuantum total de 1899 de lei. Sentinţa nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Harghita.

Sursă: hirado.hu

Foto: www.mediafax.ro