Hitleriști fără vină: suporterii Sepsi OSK 

Sunt suporter Sepsi OSK. Merg pe stadion când joacă acasă, mă uit la meciurile televizate când nu reușesc să ajung în tribune sau urmăresc măcar rezultatele meciurilor atunci când nu apuc să văd deloc confruntările din teren. Pasiunea cu care a fost construită și crescută această echipă m-a impresionat într-atât, încât pentru prima oară în viața mea am știut cu ce echipă să țin. 

Recunosc însă că, de câte ori m-am aflat pe stadion și i-am văzut pe suporteri ridicând mâna de la piept în față, m-am gândit și am și glumit cu prietenii din jur pe tema asta, în termeni de „Mamă, ce hitleriști suntem!” Prin urmare, vestea că echipa de fotbal din Sf. Gheorghe  a fost sancţionată de UEFA cu amendă de 10.000 de euro pentru rasism nu m-a surprins mai deloc. Interpretarea are sens și cred că e cât se poate de sinceră, cu atât mai mult cu cât imaginea clubului este astăzi legată de imaginea premierului ungar, Viktor Orbán, asupra căruia planează de ceva timp acuzații fervente de rasism, acutizate și după episodul Tușnad. 

În același timp, sunt convinsă că suporterii nu s-au gândit deloc la cine știe ce rasă pură în clipa în care au ales să își manifeste gestual susținerea față de echipa lor de suflet. La urma urmelor, în echipa OSK sunt și fotbaliști de culoare. Manifestarea oricărei urme de rasism ar fi total lipsită de sens și logică. De aceea, oricât de inventată, falsă și puerilă ar părea explicația dată de patronul clubului, Diószegi László, ea chiar exprimă ceea ce gândesc reprezentanții Sepsi OSK și suporterii formației. 

Pur și simplu, de când inima ne bate, de când ne-am născut, până când ajungem în cer, noi suntem suporterii echipei Sepsi OSK și suporterii acestui oraș minunat, Sfântu Gheorghe. Dar iată că UEFA a crezut că ăsta este un semn nazist, sau nu știu cum să spun, și este vorba despre rasism. E ceva de neînchipuit… Nu-mi vine să cred că un gest în care prinzi mâna pe inimă, mâna dreaptă, și spui că până murim rămânem susținători ai echipei noastre favorite din Sfântu Gheorghe este un îndemn rasist sau nazist”, a fost explicația lui Diószegi, pe care, spre deosebire de oamenii ca mine, l-a surprins și chiar contrariat amenda în discuție. Asta reiese și din îndemnul adresat suporterilor de a schimba gestul respectiv: „…să duceți cele două mâini spre cer, să nu fie numai o singură mână. Sau dacă nu, să arătăm cu capul, cu picioarele și să urlăm toată ziua, că noi iubim această echipă și această echipă merită să joace în Conference League”. 

foto: romania.postsen.ro