Fabrica de bere Csíki Sör din Harghita, implicată într-un scandal etnic

Fabrica de bere Csíki Sör din Harghita a postat un anunț pe Facebook, din care reiese că producția și distribuția de bere, dar și producția și distribuția chipsurilor marca „Csiki Csipsz” au fost sistate de autorități, după ce deputatul AUR, Dan Tănasă, a făcut plângere la ANPC pe motiv că pe ambalaje apare scris „Ținutul Secuiesc ”ca loc de proveniență pentru producător, în loc de România. În plus, informațiile de pe etichete sunt trecute exclusiv în limba maghiară. Dan Tănase susține într-o postare pe Facebook că a primit amenințări cu moartea din acest motiv. 

«Astăzi, autoritățile române au oprit producția și distribuția produselor Csíki Chips, deoarece pe ambalajele celor 33 de produse este menționat locul de producție ca fiind Ținutul Secuiesc, nu România. Oprirea imediată a fost dispusă în urma unei plângeri a activistului român de extremă dreapta Dan Tănasă.

De asemenea, autoritățile române au ordonat fabricii de bere Csík să schimbe numele din Ținutul Secuiesc în România.  

Ambele companii din Ținutul Secuiesc fac apel la decizie și nu vor opri producția și distribuția. 

Grupul de lucru al Fabricii de chipsuri Csík și al Fabricii de bere Csík îi urează domnului Dan Tănasă să „bea apa ursului” », este textul integral postat pe Facebook. 

La rândul său, Dan Tănasă a vorbit tot pe pagina de Facebook despre faptul că a fost amenințat cu moartea pentru că a cerut respectarea legii în județele Harghita și Covasna. 

În urma sesizării mele către ANPC privind inscripționarea nelegală a ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” și „Csiki Sor” care în loc de ROMÂNIA au trecut pe toate ambalajele ca loc de proveniență “ținutul secuiesc”, autoritățile române au impus oprirea producției și a distribuției de produse. 

Este inacceptabil ca un producător cu sediul în România, chiar și în județul Harghita să sfideze în asemenea mod legile naționale și europene cu privire la marcarea legală a produselor. Pe lângă insulta la adresa României, prin care este menționată apartenența județului Harghita la așa-zisul ținut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri și etichete exclusiv în limba maghiară.

Ei bine, pentru simplul fapt că am cerut respectarea legii și am sesizat autoritățile competente, conducerea societății comerciale mă insultă iar sute de cetățeni de etnie maghiară îmi doresc moartea, mă amenință și proferează cele mai abjecte ofense. Acesta este respectul de care se bucură autoritățile române în județele ignorate timp de 30 de ani, unde șovinismul și xenofobia au atins cote alarmante. 

Desigur, acest mesaj este încurajat de Tamás Sándor, președintele UDMR al Consiliului Județean Covasna, care distribuie acest mesaj și sfidător reafirmă atașamentul față de așa-zisul ținut secuiesc”, a scris Dan Tănasă 

Ulterior, pe pagina de Facebook a fabricii de bere a fost postată o poză cu un citat din Tamási Áron, însoțită de postarea cu un mesaj pe cât de util, pe atât de ușor de interpretat: „Voltunk, vagyunk, leszünk!” (Am fost, suntem și vom fi!).

Foto: Facebook/ Csíki Sör