Eliberarea condiționată a lui Beke István și Szőcs Zoltán, motiv de nemulțumire pentru AUR

Eliberarea condiționată a celor doi secui, Beke István și Szőcs Zoltán, condamnați în 2018 la închisoare cu executare pentru acte de terorism și instigare la terorism, este un prilej de nemulțumire pentru reprezentanții formațiunii politice AUR, care a lansat vineri un apel către toate partidele politice din România să condamne public terorismul, inclusiv cel etnic, așa cum o face legislația românească în vigoare. În comunicatul oficial transmis de reprezentanții AUR se aduc justificări despre motivul pentru care cei doi pot fi considerați teroriști. 

În timp ce pentru o bună parte din etnicii maghiari din Târgu Secuiesc și nu numai, eliberarea lui Beke István și a lui Szőcs Zoltán a fost un prilej de bucurie, în România există și voci care susțin că cei doi nu ar fi trebuit eliberați condiționat. Astfel, pe de o parte parlamentari precum  Kulcsár-Terza József-György (PCM) și Fejér László-Ödön (UDMR) au participat la conferința de presă organizată cu prilejul revenirii acasă a celor doi și și-au declarat public susținerea față de aceștia și în demersurile pe care urmează să le facă mai departe la CEDO, iar pe de altă parte, parlamentari precum Ionuț Neagu (AUR) pledează pentru condamnarea terorismului.

Intrigați de faptul că cei doi secui au fost întâmpinați de comunitatea locală ca niște eroi, reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor au făcut așadar „un apel ferm către toate partidele politice din România să condamne public terorismul, inclusiv cel etnic, așa cum o face legislația românească în vigoare, și să se delimiteze de personaje precum susnumiții István Beke și Zoltán Szőcs”, după cum precizează într-un comunicat de presă.

În accepțiunea reprezentanților AUR, cei doi cetățeni pot fi considerați vinovați din motive pe care le-au expus pe larg în respectivul comunicat. „Îi putem numi teroriști pe cetățenii István Beke și Zoltán Szőcs? Da. Care este contextul? În timpul manifestației organizate la Târgu Secuiesc pe 1 decembrie 2015, cu ocazia Zilei Naționale a României, cei doi au încercat să detoneze o bombă artizanală în public, în mijlocul manifestației. Adică au încercat să comită un atentat terorist, cu bombă. De ce?

Investigația DIICOT a confirmat din nou faptul că în România activează o serie de organizații iredentiste, extremiste maghiare, care militează constant împotriva Tratatului de la Trianon, urmărind dezmembrarea graduală a României, începând cu împiedicarea statului român de a-și exercita autoritatea în județele Harghita, Covasna și parțial Mureș, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestoraBeke și Szőcs erau la acea vreme lideri locali ai extensiei românești ale unei asemenea organizații, cunoscută sub numele de Mișcarea de Tineret 64 de Comitate sau HVIM.

Din postura de lider al HVIM Transilvania, Szőcs le-a dat membrilor celulei HVIM din Târgu Secuiesc – printre care și Beke – sarcina să confecționeze o bombă artizanală pe care să o detoneze în public, la parada de pe 1 decembrie 2015. Din fericire, autoritățile au dejucat planul și i-au trimis ulterior în judecată.”, se arată în comunicat, unde se mai precizează și că cei doi au fost condamnați pe baza Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, respectiv, pe baza art. 32 alin. 1 lit. p), care definește ca un act de terorism poate fi și: atentatul care pune în pericol securitatea națională, atentatul contra unei colectivități și actele de diversiune, și a alin. 3 lit. a), care stabilește că un act de terorism este și următoarea faptă: producerea, dobândirea, deținerea, transportul, furnizarea, utilizarea sau transferarea către alte persoane, direct ori indirect, de arme chimice sau biologice, dispozitive explozive de orice fel, precum și cercetarea în domeniu ori dezvoltarea de asemenea arme, inclusiv a celor radiologice sau nucleare.  În continuare, art. 4 alin. 2 definește teroristul ca fiind persoana care a săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege ori intenționează să pregătească, să comită, să faciliteze sau să instige la acte de terorism.

Săptămâna trecută, Beke István și a lui Szőcs Zoltán au fost eliberați condiționat de Tribunalul Brașov, cu șase luni mai devreme decât prevedea condamnarea. 

Sursă și foto: covasnamedia.ro