După ce a fost decorat de Putin la Moscova, ministrul de externe al Ungariei a devenit avocatul Rusiei la NATO și în Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a conferit joi, 18 noiembrie 2021, ministrului ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, Ordinul Prieteniei pentru contribuţia sa semnificativă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Rusiei: “Ministrului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó i se acordă distincţia pentru marea sa contribuţie la dezvoltarea relaţiilor ruso-ungare şi a cooperării în domeniul industriei şi al investiţiilor”, precizează decretul prezidenţial.
Decorația Federației Ruse l-a marcat pe ministrul de externe ungar atât de mult, încât imediat a început să își pună talentul său incontestabil de orator și politician în slujba marelui vecin de la Răsărit. Dintr-o dată, Szijjarto se arată interesat de dialogul și cooperarea Rusiei cu NATO, UE și Ungaria, de parcă ar fi nu ministrul de externe al unui stat membru UE, ci emisar nemijlocit al lui Putin.
„Anul acesta, Ungaria a semnat cu Rusia două acorduri de o importanţă vitală: acordul cu privire la achiziţionarea unor vaccinuri salvatoare şi acordul cu privire la furnizarea gazului necesar pentru încălzire, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc după şedinţa comisiei economice interguvernamentale Ungaria-Rusia, de la Obnyinsk.
În ceea ce priveşte cooperarea dintre Ungaria şi Rusia, Péter Szijjártó, copreşedintele maghiar al comisiei a spus că anul 2021 a fost unul mai reuşit ca oricând. Ungaria îşi continuă cooperarea pragmatică cu Rusia, “iar cei care nu vor asta sunt împotriva intereselor poporului maghiar”, a declarat ministrul.
Apoi, prin intermediul unui clip publicat pe pagina sa de Facebook, ministrul ungar de externe, a subliniat: “Pentru noi, maghiarii, şi pentru noi, central-europenii, este întotdeauna mai bine ca între vest şi Est să existe un dialog real şi respectuos”. În clipul realizat la întâlnirea NATO a miniştrilor de externe, care are loc în Letonia, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că Ungaria nu are, în niciun caz, interesul apariţiei unui nou război rece sau chiar şi a unei alte psihoze de acest tip, a cărei instaurare ar dăuna grav intereselor de securitate naţională ale Ungariei.
Prin urmare, Ungaria sprijină toate acele iniţiative din cadrul NATO şi din cadrul Uniunii Europene care deschid câte un nou canal de comunicare între Est şi Vest, între Rusia şi NATO, între Rusia şi Uniunea Europeană, a spus Szijjártó.
Se pare că, de acum înainte, Rusia va avea un reprezentant în toate formatele de cooperarea UE și NATO, care va milita cu râvnă pentru ocrotirea și propășirea intereselor sale pașnice, împotriva psihopaților care vor război rece sau cum o fi el. Singurul semn de întrebare se referă la preț: să fie vorba doar de o decorație?
Sursa: hirado.hu