De ce Ucraina nu poate miza pe sprijinul Ungariei în actualul său conflict cu Rusia

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că țara sa nu va sprijini Ucraina în conflictul pe care aceasta îl are cu Rusia în prezent, cât timp Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei. Oficialul a adăugat că Ungaria susține o relație de „respect reciproc” cu Moscova.

„Dacă ucrainenii nu renunță la aceste politici, posibilitățile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a spus șeful diplomației ungare într-o declarație acordată cotidianului Magyarnemzet, citată de agenția EFE.

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc „în privare de drepturi și, în unele cazuri, ajung să sufere hârțuire fizică”, iar „acest lucru este inacceptabil”, a spus Szijjártó, potrivit Agerpres.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO, desfășurată la începutul lunii, el calificase de asemenea ca „inacceptabil” faptul că guvernul de la Kiev folosește provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităților naționale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatica.

Cât despre relațiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană și al amenințărilor SUA și Uniunii Europene cu sancțiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Péter Szijjártó a menționat în declarația pentru Magyarnemzet că „interesul ungarilor constă în relații pragmatice și bazate pe respect reciproc cu Rusia”, adăugând că „dialogul nu are alternativă”.

Premierul ungar Viktor Orbán are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu președintele Vladimir Putin. Opoziția ungară i-a cerut să-și anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naționale ale Ungariei în situația actuală.

Sursă: digi24.ro

Foto: wilsoncenter.org