De 15 martie: Anul acesta vom sărbători în suflete.

Anul acesta vom sărbători în suflete. Fără mulțimi, fără flori, fără discursuri, fără manifestările obișnuite de xenofobie și de mârlănie, sper.

Situația actuală ar trebui sa ne întoarcă spre noi. Să ne uităm în oglindă și să analizăm ceea ce suntem, ce am devenit, ce am vrea sa fim. Ar trebui să trezească conștiințe și mai ales empatie. Ar trebui sa ne dam seama că suntem singuri uneori și împreună alteori, că cei de lângă noi nu ne sunt nici dușmani, nici neapărat prieteni, că nu trebuie sa iubim cu forța, dar să rămânem raționali și să respectăm dacă cerem respect, da.
Astăzi e Ziua maghiarilor de pretutindeni. Nu ziua Ungariei, nu a secuilor, ci a celor ce sunt uniți definitiv prin aceeași spiritualitate, aceeași limbă. Istoria a făcut să împărțim pământul cu ei. Să conviețuim o mie de ani, o mie de ani care ne-au îmbogățit reciproc, de la cuvinte până la gastronomie și de la arta prelucrării lemnului până la muzică. Am fost împreună în toate, și rele, și bune. Suntem și acum. Și, înaintea numelui, limbii materne, apartenenței etnice, e umanitatea. Ești sau nu OM. Sau, cum spune un drag prieten maghiar, “om să fii, că restul vine de la sine”.
Va doresc tuturor sănătate și putere să treceți peste perioada aceasta atât de grea pentru noi toți.

Isten áld meg a magyart és az összes embert! 💜

Sursa: Preluare Facebook Florina Vaipan.

Foto: www.shutterstock.com