Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff” din Sf. Gheorghe a pendulat în ultimele zile între tendința către transparență și suspiciuni de mușamalizare, distrugând, cu sau fără intenție, și bruma de încredere pe care populația o mai avea în cadrele medicale.
Despre noul coronavirus s-au spus multe într-un timp scurt, însă o concluzie limpede nu a fost nici măcar conturată până în acest moment. În haosul deja creat, un lucru este totuși cert: pe măsură ce cazurile de coronavirus se înmulțesc, crește și teama populației care, din păcate, vine la pachet cu o veche lipsă de încredere nu doar în autorități, ci și în cadrele medicale – o teamă cultivată îndelung de presă, politicieni și mulți din cei care ar trebui să se afle în slujba cetățeanului, dar în fapt își protejează exclusiv interesele personale.
Pe tot acest fond al neîncrederii, opinia publică din Sf. Gheorghe a fost scandalizată de o situație cel puțin ciudată apărută la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff”, care acum încearcă să își reabiliteze imaginea șifonată în doar câteva ore. Pe scurt, duminică seara, pe rețelele de socializare a circulat viral o informație din care reieșea că patru medici întorși recent dintr-un concediu în Austria au fost testați pozitiv, ceea ce a condus la închiderea secției de Ginecologie, unde lucrează trei dintre aceștia, și extinderea anchetei epidemiologice. Motivul isteriei virtuale a fost acela că medicii respectivi s-au întors la locurile de muncă fără să aplice măsurile de autoizolare recomandate tuturor celor aflați în situația lor, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei lucrează paralel și în cabinete private, ceea ce sporește șansele de răspândire a noului virus.
La scurt timp după această veste, a apărut informația oficială că numai unul dintre cei patru medici ar fi fost confirmați pozitiv, probele recoltate de la colegii lor având rezultate negative. La spital însă mai multe secții au intrat în carantină – Obstetrică și Ginecologie, Neonatologie și Bloc Nașteri.
Pe pagina sa de Facebook, unde este foarte activ în această perioadă, primarul Antal Árpád a îndemnat într-o primă fază oamenii la calm și înțelegere, argumentând că Austria nu fusese declarată zonă de risc la momentul revenirii medicilor în țară și că, în aceste clipe grele, mai important decât să căutăm vinovați este să rămânem împreună.
Pentru cei mai mulți, toate aceste aspecte au trecut drept încercări de mușamalizare ale autorităților, de data aceasta locale. Acuzele în mediul online asupra medicilor etichetați de mulți drept inconștienți nu au încetat să apară. Ziua de luni, 23 martie, a adus și vestea de la Parchet că unuia dintre medici i s-a întocmit dosar penal. Tot luni, în presa locală a apărut informația că cinci medici de la Spitalul Județean au fost confirmați pozitiv și că 38 de angajați au făcut teste de verificare, iar secțiile din carantină rămân în aceeași situație.
Printr-o repliere pe situație, potrivit ziarului Observatorul de Covasna, primarul Antal Árpád a solicitat public dezvăluirea identității cadrelor medicale contaminate, precizând că în felul acesta s-ar elimina temerile și s-ar restabili încrederea comunității. Mai mult decât atât, în opinia primarului, cei care au venit în contact cu medicii contaminați ar primi astfel șansa de a-i proteja pe cei dragi prin luarea măsurilor necesare. Cu toate acestea, până în după-amiaza zilei de marți, numai un singur medic a recunoscut public că a fost testat pozitiv. Este vorba despre dr. András Pál, ginecolog, care în anunțul său precizează că logodnica sa, medic stomatolog cu care a mers în concediu, a fost testată negativ.
Pe fondul ultimelor dezvăluiri și luări de poziție, furia oamenilor s-a mai domolit. Totuși, ceea ce s-a petrecut la Spitalul Județean din Sf. Gheorghe este cel puțin curios. Șovăiala conducerii în a transmite informația și lipsa de transparență cu care a fost tratată această situație, chiar cu riscul de a naște suspiciuni, arată – pentru a câta oară pentru noi toți? – că sistemele de la noi sunt încă imature și mereu nepregătite pentru situații limită. Și atunci, noi, cei de rând, în cine să ne mai punem încrederea și speranța și cum să facem să rămânem optimiști?
Mirela Cara-Dragu