Cum „fură” Kelemen Hunor hazul glumeților de pe net, condamnând acțiunile Rusiei 

În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, internauții români au dezvoltat pe rețelele de socializare fel și fel de glume cu privire la dificultatea Ungariei de a lua o poziție fermă față de intervenția de partea Ucrainei sau a Rusiei. 

Pe de o parte, s-a pus problema că Viktor Orbán, care a demonstrat recent că dorește să întrețină relații diplomatice cu Vladimir Putin, nu ar putea acționa împotriva acestuia, pe de altă parte, s-a vorbit despre cum, din postura de membru NATO, Ungaria este obligată să se poziționeze împotriva liderului de la Kremlin. Cea de-a doua variantă nu ar fi dezirabilă pentru Orbán nici din cauza faptului că acesta este nemulțumit de felul în care statul amenințat acum de ruși a înțeles să își trateze minoritățile, cărora le-a răpit dreptul la educație în limbă maternă și nu numai. 

În același spirit de glumă, internauții au decis că, dacă totuși urmărește să „fure” Ardealul, Viktor Orbán trebuie să se alăture și să aprobe recunoașterea de către Rusia a independenței celor două state autoproclamate, Doneţk şi Lugansk, pentru că în felul acesta ar crea precedent și ar bătători calea spre împlinirea acestui presupus vis. 

Lumina vine însă de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, al cărui partid este după cum bine se știe un fel de frate de cruce al partidului lui Orbán, FIDESZ. Recent, pe pagina sa de Facebook, vicepremierul României a postat un mesaj prin care condamnă gestul Rusiei, spulberând astfel sensul glumelor de pe rețelele de socializare.

„Considerăm iresponsabilă decizia Moscovei de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Forțele armate ruse nu au intrat pe teritoriul Ucrainei pentru menținerea păcii, ci pentru a ocupa agresiv teritorii din Ucraina. 

Acest lucru nu este doar o amenințare la adresa păcii din regiune și din Europa, ci Rusia subminează și bazele dreptului internațional. Susținem ferm poziția Uniunii Europene, iar România, în calitate de membră NATO, trebuie să acționeze cu cea mai mare responsabilitate, contribuind la căutarea unei soluții diplomatice pașnice. 

De asemenea, trebuie să susțină impunerea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei și să sprijine acțiunile de apărare ale NATO”, scrie șeful UDMR pe pagina sa. 

Sursă: Facebook/ Kelemen Hunor

Foto: adevarul.ro