COVID-19: Ştirile bune ale zilei din Sf. Gheorghe, Covasna

Până în prezent, autoritățile din orașul Sfântu Gheorghe și în general din județul Covasna au gestionat destul de bine situația creată de COVID-19, chiar dacă în Spitalul Județean secția ATI a intrat în carantină după ce mai multe cadre medicale au fost confirmate pozitiv. Conform presei locale, bilanțul oficial al zilei de marți arăta că 249 persoane au ieșit din autoizolare și, deocamdată, niciun deces cauzat de coronavirus nu a fost înregistrat în județ.

În dimineața zilei de 1 aprilie, conform informațiilor transmise de conducerea Spitalului Județean, numărul pacienților internați la secţia de Boli Infecţioase era 14, alte cinci persoane fiind internate cu suspiciune. Șapte dintre persoanele confirmate sunt angajați ai spitalului, în timp ce un alt pacient confirmat a fost externat în această dimineaţă, după ce s-a vindecat şi a avut teste negative.

Persoanele aflate în carantină instituționalizată erau în jur de 135 la începutul săptămânii, când numărul celor izolați la domiciliu sub monitorizare medicală se apropia de 1400.

Pentru a încuraja populația să stea acasă, autoritățile fac neîncetat apel la cetățeni să se conformeze regulilor de igienă și distanțare socială, precum și prevederilor cuprinse în ordonanțele militare emise în ultimele zile. Cu toate acestea, cifrele de luni arătau că amenzile însumate pe care polițiștii și jandarmii le-au aplicat în aproximativ 93 de cazuri se ridicau la 105.950 de lei.

Mai mult, în vederea combaterii coronavirusului, Direcția de Asistenţă Socială a municipiului Sfântu Gheorghe a constituit marți, 31 martie, un grup de lucru strategic, format din membri ai Direcției de Asistență Socială și ai Grupului de Acțiune GAL Sepsi. Prin intermediul acestui grup, persoanele lipsite de venituri înregistrate primesc dreptul la ajutor social sau familial, cu condiția de a presta munci în folosul comunității. În acest sens, lista lucrărilor pretabile se va extinde, astfel încât numărul celor ce vor primi ajutor să fie cât mai mare posibil.

Un ONG implicat activ în lupta pentru stoparea extinderii noului coronavirus, Asociația Salvatore, încearcă, prin intermediul voluntarilor săi, să strângă fonduri pentru procurarea de viziere care să ajungă la cadrele medicale din Spitalul Județean. Fabricarea unei viziere costă 20 de lei, iar primele 100 de viziere de protecție, fabricate de echipa WIEB Toys la sediul din Sfântu Gheorghe, cu ajutorul unor imprimante 3D, au fost deja înmânate medicilor și asistenților medicali din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Covasna.

O altă veste bună pentru această perioadă este aceea că, începând din această săptămână, testele pentru depistarea COVID-19 pot fi făcute şi în judeţul Covasna, Ministerul Sănătăţii avizând în acest scop un centru medical privat din Sfântu Gheorghe, care dispune de aparatură şi personal specializat. Atât DSP, cât și Spitalul Județean vor putea încheia contracte legale cu centrul medical respectiv, ceea ce înseamnă că, în perioada următoare, se vor putea face mai multe teste, ale căror rezultate se vor comunica în decurs de câteva ore și nu de câteva zile ca până acum. Potrivit președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, în ultimele 2 săptămâni au fost efectuate, în alte judeţe din ţară, 300 de teste pentru persoane din judeţul Covasna suspecte de infecţie cu COVID-19, iar de acum înainte se vor putea face în plan local până la 100 de teste pe zi. Președintele CJ a mai menţionat că bugetul DSP Covasna a fost mărit începând de luni, astfel încât să poată efectua 1.000 de teste la preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă, aflat în subordinea CJ, are alocate, de asemenea, fonduri pentru 1.000 de teste, acestea putând fi suplimentate.

O posibilitate de testare o vor avea și persoanele care doresc să se testeze contracost, cu precizarea că acestea vor fi acceptate pentru testare doar dacă au motive justificate, cum ar fi contactul cu persoane suspecte, și că în fața lor vor avea prioritate persoanele indicate de DSP și Spitalul Județean. Costul pentru o testare la cere este de 350 de lei.

Mirela Cara-Dragu

Sursa: Observatorul de Covasna, WeRadio.

Foto: sepsiszentgyorgy.info