Coronavirus afectează şi Secuimea: Evenimentele organizate de Ziua libertății secuilor de la Târgu Mureș au fost ANULATE

Evenimentele anunţate pentru marcarea Zilei libertăţii secuilor, celebrată an de an în data de 10 martie, au fost anulate, ca urmare a măsurilor instituite Centrul operaţional pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Organizatorii au precizat că toate manifestările, inclusiv protestul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc se vor anula, dat fiind că manifestarea pentru comemorarea martirilor secui nu poate fi amânată.

“Renunţăm la manifestaţia publică din 10 martie. Renunţăm, nu putem reprograma fiindcă 10 martie este 10 martie. Nu ştiu câte persoane veneau, erau mai multe autobuze închiriate. Persoanele care erau însărcinate să se ocupe vor renunţa la autobuze, deci nu vor veni participanţi nici din provincie. Efectiv la tot programul renunţăm şi amânăm acordarea premiului ‘Gabor Aron’, care era programat seara, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureş. Acest premiu ar fi urmat să îi fie înmânat poetului Farkas Arpad. Conform scenariului din anul trecut, manifestarea de Ziua Libertăţii Secuilor era urmată de un marş de protest până la Prefectura Mureş şi transmiterea pentru Guvern a unei petiţii, care trebuia acceptată de participanţii la manifestaţie. În ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu coronavirus, eu pot anula manifestarea în calitatea mea de preşedinte al Asociaţiei Siculitas, organizatorul acţiunii. În privinţa textului petiţiei, acesta va fi dat publicităţii în măsura în care ne vom consulta cu membrii noştri, fiindcă este o decizie colectivă”.

Izsak Balazs, preşedintele asociaţiei care organizează manifestările.

De la an la an, marşul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc devine o manifestare mai mult simbolică, care nu reuşeşte să strângă numărul de participanţi anunţat iniţial de către organizatori.

Sursa: Digi24.ro