Budapesta: meteorologi concediați după prognoze greșite, care au dus la anularea focului de artificii de Ziua Naţională a Ungariei

Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orbán, a dispus concedierea șefilor de meteorologie, după ce focul de artificii programat de Ziua Naţională din weekendul care tocmai a trecut a fost amânat din cauza unor false alerte de furtună.

Ministrul maghiar al Tehnologiilor şi Industriei, László Palkovics, în subordinea căruia se află agenția națională de meteorologie a dispus înlăturarea din funcții a președintei Kornélia Radics şi a adjunctului acesteia, Gyula Horváth, din cauza faptului că avertizările de vreme rea valabile pentru weekendul în care s-a serbat Ziua Națională a Ungariei nu s-au confirmat. „Au oferit informaţii false în ceea ce priveşte starea meteo, fapt ce a indus în eroare echipa operaţională responsabilă de securitate”, a explicat Palkovics.

În apărarea lor, cei doi meteorologi au argumentat că în profesia lor există mereu un factor de incertitudine. Mai mult decât atât, agenția de meteorologie a țării vecine a transmis scuze oficiale, precizând că ceea ce s-a întâmplat era puțin probabil să se întâmple. 

Ca urmare a acestei situații, focul de artificii a fost reprogramat pentru ziua de sâmbătă, 27 august. 

Sursă: libertatea.ro