Bogdan Aurescu, interviu: am aşteptarea ca oficialii de la Budapesta să renunţe la logica provocatoare în relaţia cu România. Trebuie să existe conformitate cu legislaţia română şi cu dreptul UE în materie de concurenţă şi ajutor de stat

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că a solicitat omologului ungar un “proiect de acord” privind programele economice desfăşurate de ţara vecină, în România.

Şeful diplomaţiei române face referire, în interviul pentru AGERPRES, la întrevederea sa, la Bucureşti, cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. În acest context, spune că a transmis “dorinţa fermă şi clară a părţii române pentru o revenire la o relaţie firească, de parteneriat real cu Ungaria, precum şi aşteptarea ca oficialii de la Budapesta să renunţe la logica provocatoare în relaţia cu România”.

“Am reiterat, aşa cum am făcut-o şi în trecut, interesul României pentru consolidarea relaţiei bilaterale, printr-o abordare pragmatică, constructivă, europeană şi deschiderea României pentru identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, care să contribuie la prosperitatea ambelor state şi la bunăstarea propriilor cetăţeni”, adaugă Aurescu.

În cazul programului economic desfăşurat pe teritoriul României, ministrul român spune că a subliniat “ferm” necesitatea încheierii unui tratat bilateral privind derularea acestuia.

“Acest tratat ar trebui să conţină ca principii esenţiale: implicarea autorităţilor române, caracterul transparent şi nediscriminatoriu, implementarea în conformitate cu legislaţia română şi cu dreptul UE în materie de concurenţă şi ajutor de stat”, punctează Bogdan Aurescu.

El arată că a solicitat lui Szijjarto transmiterea unui proiect de acord care să respecte aceste elemente şi care să permită lansarea unor negocieri.

“În perspectiva negocierilor pe marginea acordului, partea română trebuie să îşi pregătească un mandat de negociere care, formal, trebuie aprobat în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele. În mod evident, responsabilitatea MAE de a stabili elementele principale de negociere este partajată cu alte autorităţi care au responsabilităţi în domeniu, aşa cum sunt şi aspectele care ţin de aplicarea pe teritoriul României”, evidenţiază ministrul român de Externe.

Sursa: agerpres.ro.