Az AUR nem a Fidesz: még csak nem is a Jobbik

Kolléganőnk egy merész párhuzamot vont az AUR és a Fidesz közt. Nem értek vele egyet. Ha ez nem derült volna ki eddig, akkor leszögezném: egy véleményanyag következik.

Mindenek előtt leszögezném, hogy nem vagyok kártyavető, mert A) a lottó számok jobban érdekelnének, B) előre láttam volna, hogy a (szakmánkat besározandó) magát újságírónak tituláló Dan Tănasă, illetve George Simion komoly lapot kapnak a nagyok közt. Ennek ellenére próbálon Nostradamusba vedleni és felmérni pár jövőbeli eseményt. (Ha bejön, megveszem a 6. Loz în Plic-et. Becsszó.)

Szóval. Mirela kolléganő hasonlata meredek volt: Orbán Viktor magyar kormányfőről nyugodtan el lehet mondani, hogy nem az a nagyon européer alkat. Ő maga sem cáfolja, csak a nemzetállamiság védelmező Hunyadi Jánosának szereti magát értelmezni (ilyen értelemben viszont kicsit sántít a dolog, nem emlékszem, hogy eresz-orgiára járt volna Kinizsi Pál, de sebaj). Orbán azonban a nemzeti erőforrás részének tekint (engem meg is győzött erről) mindenkit, azokat is, akiket a pokolba kíván. Mindezek mellett nagy összefüggéseket keres, nagyban igyekszik pókerezni és néha nyer nagyban (ha pedig nem, a sajtós hadosztály kimagyarázza, hogy mitől lett a pofára esés valójában a balettesek egyik komolyabb mozdulata, a Cabriole bakugrás). Fogalmazzunk úgy: Orbán lehet, hogy pofátlan, de bizonyos helyzetekben megkerülhetetlen – nem erény, de kvalitás.

Miért nem Jobbik az AUR? Hol van már a jó hangosan zsidózó, cigányozó Jobbik… Meghasonult önmagával, a Simicska – Orbán meccsen. Már az O1G sem jön szívből az embereknek.

Az AUR egy Corneliu Vadim Tudor epigon. Személyisége nincs, hisz Vadim önmagában egy intézmény volt, ráadásul bohóc. Hogy egy hasonlatot hozzak: a sátánista black metalt sem vették komolyan a művelőik, egészen addig, ameddig a norvég hideg által beszűkített agyú Varg Vikernes (ha nem mond semmit, akkor Youtube és keresd Burzum-ot) nem gondolt egyet, és nem kezdett többszáz éves fatemplomokat felgyújtani. Vikernes olyannyira belegabalyodott a tulajdon sátánizmusába, hogy egy zenésztársát meg is gyilkolta. A börtönévek kikúrálták valamelyest a sátánizmusból, mostanság náci ideológián él. A lényeg: az AUR is ilyen, komolyan vette azt, amit Vadim csak úgy, pár szomorú szavazat reményében tolt.

Sem George Simion, sem Dan Tănasă személyéről nem akarok értekezni, ugyanis nem tudom megsaccolni, hogy milyen kórtörténettel rendelkeznek. Ahogy azt sem, hogy miként szedett össze az AUR Olaszországból annyi szavazatot az ott dolgozó diaszpórából. Az ember azt hinné, hogy külföldön legalább toleranciát tanulnak a népek.

Aki főállásban nemzetféltő és keresztény, az eleve fura. Az ilyenekből lesz a Borkaizás meg a Szájerezés. Nem igazi keresztények ezek és nem is nemzetféltők: rém keveset tettek a nemzetükért. Nem is fognak – hopp, itt az első jóslat.

Kormányra menni nehéz lenne nekik: pontosabban a többiek nehezen fogadhatják be őket egy koalícióba, mert … büdösek. Európában rendszerint a magyar, lengyel és hasonló izmozások elmennek még, de az egyértelműen szélsőjobb nem vállalható.

Rossz lesz a magyaroknak az AUR, de nem ők az elsők, akik rosszak. A szimbólumháború az aranyoskáim specialitása, mert meg kell védeni ám a románságot az olyan gonosz és revizionista szándéktól, mint amilyen a Polgármesteri Hivatal helyett a Községháza szó használata, vagy az olyan elnyomástól, hogy a román nyelvű felirat mellé és nem alá kerül egy utca neve. A következő Trianon-törvényt is elfogadja majd a parlament, mert a többi pártban sem kedvelik túlzottan a magyarokat, csak ők éppen otthon, a négy fal között.

Az RMDSZ akár jól is járhat az arany ifjúsággal. Ti. végre van egy reális veszély, mert ezek az Úzvölgyelfoglalók, meg Dántönászök hatalomra jutnak, ha nem megyünk szavazni. Tulajdonképpen puszipajtások kellene lenniük az AUR-al, mert egyik a másik szavazatiért dolgozik. Az AUR ellenzékből egyebet úgysem fog tudni tenni, mint bozgorozni – viszont ezt már komoly médiacsatornákon. Ez a tevékenysége pedig öncélú: a közbeszéd romlásán kívül komolyabb előrelépést nem fog hozni. Kérdés persze, hogy mi lesz majd a 2024-es választásokon. Kihátrál-e igazi keresztényként az ortodox egyház az AUR mögül – elvégre a felebaráti szeretetbe a magyarok is bele kellene férjenek. Még Maros, Hargita és Kovászna megyékben is.

Nagy Kálmán