Atlatszo.ro vs UDMR: Uniunea este obligată din nou în instanță să facă publice toate cheltuielile din bani publici

Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület a câștigat un nou proces împotriva Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, prin care Tribunalul Cluj obligă Uniunea să facă publică o listă detaliată a cheltuielilor, în valoare de 5-6 milioane de euro, efectuate din bani publici, din anul 2009 încoace.

Lista solicitată de către Asociație conține peste 20 de puncte, printre care detalii despre parcarea operată de UDMR, proprietățile pe care le deține, costurile pentru diverse evenimente UDMR și „companiile de casă” care realizează materialele de comunicare ale organizației centrale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile.

Totuși, aceasta nu este prima decizie prin care judecătorii afirmă că informațiile privind fondurile publice gestionate de UDMR sunt date de interes public, astfel încât acestea pot fi dezvăluite oricui în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, care reglementează accesul la informații de interes public.

Astfel, ca urmare a proceselor pierdute, UDMR a început să publice bugetul anual pe propriul site, precum și unele informații despre datele de gestionare și proprietățile pe care le deține, dar nu a furnizat nici un răspuns la solicitările Asociaţiei Átlátszó Erdély Egyesület, pentru date suplimentare.

Potrivit atlaszo.ro, începând cu anul 2016, Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület a deschis în total patru procese împotriva UDMR, în trei dintre acestea decizia instanței fiind favorabilă petentului.

Guvernul alocă sprijin, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, maghiarilor din Transilvania, iar UDMR utilizează aceste resurse ca orice organizație parlamentară care reprezintă comunitatea. Uniunea s-a prelevat însă, până acum, de faptul că nu este constituită juridic ca și partid, refuzând astfel să facă publice informațiile referitoare la cheltuielile efectuate anual, cu toate că este finanțată de statul român, la fel ca oricare partid.

Mihai Oros

Sursa: atlatszo.ro.