Acțiunile Guvernului Orbán îi lasă pe studenții maghiari fără Erasmus+

Uniunea Europeană (UE) a decis să sancționeze din nou Ungaria pentru încălcări ale statului de drept. De data aceasta cei afectați direct sunt studenții, pentru că autoritățile de la Bruxelles nu vor mai finanța programul Erasmus+ pentru universitățile din Ungaria.

Prin programul Erasmus, atât studenții, cât și profesorii, au ocazia să plece în schimburi de experiență de trei, șase sau chiar un an în alte țări. Este o oportunitate de a cunoaște alte culturi și de a face schimb de bune practici. Programul a fost înființat în anul 1987.

Decizia luată de UE se aplică începând cu 15 decembrie 2022.

În 2021, 16.000 de studenți și profesori maghiari au plecat în schimburi de experiență în alte țări datorită programului Erasmus+, iar în Ungaria au ajuns peste 6.000 de persoane, arată datele Comisiei Europene, citate de adevărul.ro.

Nu este pentru prima dată când acțiunile Guvernului Orbán sunt sancționate de instituții ale UE. Comisia Europeană critică Ungaria pentru că nu asigură independența justiției, pentru corupție, lipsa independenței presei, nerespectarea drepturilor migranților și ale comunității LGBTQ+.

Sursa: adevarul.ro

Foto: Orbán Viktor/Facebook