Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a acceptat ca pe lângă cele nouă clase cu predare în limba maghiară să găzduiască și două clase cu predare în limba română în clădirea pe care a oferit-o în folosință gratuită Școlii Generale „Nicolae Bălcescu”. Este un caz care demonstrează forța evidentă a dialogului de a schimba lucruri și a influența decizii.
Informația cu privire la decizia luată luni a fost comunicată agenției ungare de presă MTI de către István Csűry, episcopul Eparhiei Reformate.
„Pe lângă cele nouă săli de clasă, mai avem două încăperi în care putem amenaja săli de clasă. Dacă este nevoie, dacă sunt probleme, suntem bucuroși să găzduim și două clase cu predare în limba română”, a specificat István Csűry.
Episcopul a relatat, de asemenea, că după ce a fost solicitat punctul său de vedere, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, cu vot majoritar, că nu a avut loc nicio discriminare. Cu toate acestea, opiniile privind relocarea secției maghiare au fost împărțite și în cadrul acestei organizații: patru membri ai consiliului au respins acuzațiile de discriminare, însă trei le-au confirmat. Episcopul a adăugat că s-a dorit luarea unei decizii care să fie una acceptabilă pentru toată lumea. István Csűry a specificat, de asemenea, că primarul s-a angajat să obțină avizele ministeriale încă lipsă pentru ca predarea să poată începe și în clădirea bisericii reformate.
István Csűry a declarat, pentru MTI, că eparhia a cumpărat și renovat clădirea cu sprijinul statului ungar, iar apoi s-a oferit să o pună gratuit la dispoziția Școlii Generale „Nicolae Bălcescu”.
Vezi știrea integral pe hirado.hu
Foto: Facebook/ Școala Generală „Nicolae Bălcescu”