O femeie din orașul Covasna de 53 de ani, proaspăt întoarsă din Italia, este primul caz de coronavirus confirmat în județul Covasna. Alte trei persoane sunt în carantină şi 66, izolate la domiciliu. Autoritățile locale au impus măsuri de prevenție valabile până pe 22 martie.
Panica instalată de mult temutul coronavirus la nivel national și international nu s-a regăsit mai deloc în rândul covăsnenilor. O vreme, aceștia nici nu au luat magazinele cu asalt, nici nu și-au făcut provizii și nici nu au renunțat să meargă în spațiile publice, la teatru sau la cinematograf. De altfel, până miercuri, 11 martie 2020, nici autoritățile covăsnene nu s-au grăbit să impună restricții de vreun fel, excepție făcând doar școlile care au fost închise peste tot în țară.
Liniștea care părea că domnește în regiune a fost tulburată însă miercuri când, în prima parte a zilei, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) de la nivelul Municipiului Sfântu Gheorghe a hotărât ca toate instituțiile publice de cultură şi de agrement de pe raza municipiului să își sisteze activitatea până la data de 22 martie. Hotărârea luată cu caracter preventiv, după cum au declarat autoritățile responsabile, conform cărora, la momentul adoptării acesteia nicio persoană nu fusese confirmată pozitiv sau în carantină, numai 20 de persoane aflându-se în autoizolare la domiciliu după o revenire din zone de risc, a fost urmată la foarte scurt timp de evenimente care s-au produs cu o uimitoare rapiditate.
Astfel, în după-amiaza aceleiași zile, în presa locală a apărut informația că o femeie de 53 de ani din Covasna a fost cel de-al 35-lea pacient confirmat miercuri cu noul coronavirus la nivel național. Din câte se pare, femeia a revenit din Italia în data de 8 martie și se afla în autorizolare, iar în ziua confirmării a fost trasnportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. „Este confirmat un caz, o femeie din oraşul Covasna. Va fi transportată la Infecţioase. Avem trei persoane în carantină şi 66 sunt izolate la domiciliu”, a declarat prefectul judeţului Covasna, Iulian Constantin Todor, după cum se arată pe WeRadio Sf. Gheorghe.
Aceeași sursă informează că, întrucât pacienții aflați în carantină sunt asimptomatici, acestora le-au fost recoltate probe care au fost trimise pentru analiză la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
În cursul dimineții autoritățile competente le recomandaseră cetățenilor monitorizați la domiciliu să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spațiile stabilite și să păstreze permanent legătura cu autoritățile sanitare din zona în care se află. Mai mult decât atât, cultele religioase au primit recomandarea de a limita accesul unui număr prea mare de persoane la evenimentele organizate în incinta lăcașurilor de cult. În plus, Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat Guvernului prelungirea termenului în care persoanele beneficiază de bonificaţie la plata impozitelor locale, care era 31 martie conform Codului Fiscal.
În contextul creat, Direcția de Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe a recomandat interacțiunea de la distanță cu organul fiscal, reamintindu-le contribuabililor că își pot îndeplini obligațiile fiscale online, pe site-ul www.sfantugheorgheinfo.ro
Cum este și firesc, în funcție de evoluția situației, măsurile adoptate se vor prelungi și în funcție de măsurile pe care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență le va adopta la nivel național.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă este compus din 14 membri, dintre care, conform WeRadio, au fost prezenţi la şedinţa extraordinară primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, în calitate de preşedinte, şi reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Primăria mun. Sfântu Gheorghe, Gospodărire Comunală SA, Distrigaz Sud Rețele, Electrica SA, Multitrans SA, Inspectoratul Judeţean în Construcții, Direcția de Sănătate Publică Covasna, Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna, Inspectoratul Școlar Judeţean Covasna, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.
Mirela Cara-Dragu