Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna va realiza un traseu de vizitare în incinta Rezervaţiei Naturale Mestecănişul de la Reci, în lungime de aproximativ doi kilometri, care va fi marcat cu imagini inspirate dintr-o străveche legendă populară.
Directorul asociaţiei, Godra Árpád, a declarat că acest proiect îşi propune să diversifice oferta turistică a judeţului Covasna, dar, în acelaşi timp, să protejeze această arie naturală tot mai frecventată de turişti.
„Cred că în timpul pandemiei foarte mulţi oameni şi-au dat seama cât de mult contează activitatea în aer liber, iar noi, practic, creăm un produs care vine în întâmpinarea unei aşteptări. (…) De fapt, în perioada weekend-urilor, parcarea de la Mestecănişul din Reci e plină cu maşini, iar noi încercăm să creăm un drum al legendei mestecănişului de la Reci, o adaptare a „Legendei nufărului“, cu desene animate. Ceea ce vrem e să creăm în acest fel un program mai mult pentru familii cu copii mici, dar o să fie foarte interesant pentru toată lumea, credem noi. Preconizăm să tăiem panglica undeva la începutul lunii iunie. (…) Am fi vrut să fie mai devreme, dar vremea nu a ţinut cu noi. (…) Deci, vom transpune legenda, o vom adapta în mai multe limbi şi, practic, va fi prezentată etapizat, împărţită în şapte sau în opt capitole care vor fi amplasate nu neapărat pe un panou, ci pe câte o potcoavă despre care se vorbeşte în legendă. Deci, panourile vor fi în formă de potcoavă şi fiecare episod va conduce copilul pe un traseu de doi kilometri în incinta mestecănişului şi aşa, fără să observe, copilul a făcut o tură de 2 kilometri pe jos sau cu bicicleta cu părinţii. (…) Mestecănişul de la Reci este o capodoperă a naturii de care ar fi păcat să nu profităm în această privinţă, respectând, bineînţeles, tot ceea ce înseamnă protecţia mediului“, a declarat Godra Árpád.
În incinta Rezervaţiei naturale Mestecănişul de la Reci, aflată la o distanţă de aproape 15 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, trăiesc specii rare de flori, protejate de lege, cum ar fi laleaua pestriţă, denumită şi „floarea de şah“ datorită pătrăţelelor violacee şi albe ordonate pe petale.
În iazurile de la Reci cresc nuferi albi, iar mlaştinile din rezervaţie reprezintă locul de întâlnire, dar şi ultimul popas al stolurilor de berze care pleacă în ţările calde.
Tot aici vieţuieşte o specie rară de broaşte – broasca albastră, pădurea nu este lipsită de păsări de pradă, cum ar fi şoimii sau ulii, iar turiştii care vin în rezervaţie se pot aştepta oricând să vadă căprioare venite la adăpat.
Unicitatea rezervaţiei este dată de substratul geologic, compus din nisipuri aluvionare cu aspect de dune, dar şi de mestecenii albi care creează decoruri superbe pentru amatorii de fotografii.
De altfel, în mestecănişul de la Reci au fost filmate o parte din scenele celebrului film „Cold Mountain“, premiat cu Oscar în 2004, în care au jucat Nicole Kidman şi Jude Law.
Cabana, moara şi grajdul construite în incinta rezervaţiei au fost demolate de producători, spre dezamăgirea localnicilor, care îşi amintesc şi acum cu plăcere de ranch-ul părăsit unde cei doi eroi principali şi-au trăit povestea de dragoste.
Unii dintre aceştia cred că autorităţile ar trebui să refacă clădirile şi să transforme fostul platou de filmare în loc de pelerinaj pentru cinefili, lucru care ar contribui, de asemenea, la dezvoltarea turismului în zonă.
Sursă și foto: covasnamedia.ro