Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Satu Mare, renovată cu bani de la U.E., statul român şi statul ungar, a fost binecuvântată

În data de 21 august, a fost binecuvântată Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Satu Mare, recent renovată, în prezenţa viceprim-miniştrilor Ungariei şi României, a arhiepiscopilor greco-catolici şi a episcopilor romano-catolici. Renovarea clădirii monument a fost finanţată de Uniunea Europeană, de statul român şi de statul ungar.

După Liturghia de binecuvântare, Zsolt Semjén, viceprim-ministrul Ungariei, a făcut referire la exemplul Sfântului Ştefan, afirmând că fiecare persoană are sarcina de a fi un făuritor de neam şi ţară în locul în care l-a dus viaţa.Politicianul a amintit şi faptul că, la sfârşitul domniei sale, regele Ştefan i-a oferit Fecioarei Maria coroana Ungariei şi ţara.

„Prin asta, a dat perspective transcendentale istoriei imanente maghiare. El ne-a chemat pe toţi să modelăm istoria poporului nostru într-o istorie a mântuirii. Doresc maghiarilor, românilor, catolicilor, reformaţilor, ortodocşilor, să înţeleagă şi să urmeze exemplul Sfântului Ştefan, ca mijlocirea Sa cerească să ne ajute pe calea mântuirii”, a declarat Zsolt Semjén.

Vicepremierul Hunor Kelemen consideră că societăţile care au renunţat la timpul sfânt, în favoarea timpului profan, par să se debusoleze în istorie. Potrivit politicianului, aceste societăţi vor nega, mai devreme sau mai târziu, trecutul, îl vor şterge, iar prin asta vor eradica rădăcinile spirituale care nu se văd, dar sunt esenţiale pentru o comunitate, pentru un popor, pentru o naţiune. 

Vicepremierul României a mai adăugat că toate aceste încercări de până acum au eşuat şi că toate edificiile similare, lipsite de spaţiu și timp sacru, s-au prăbuşit. „Acolo unde se clădeşte o nouă biserică, unde este renovată vechea biserică, unde noul are un loc lângă cel vechi, unde ziua de mâine este construită peste cea de ieri şi unde supravieţuiesc rădăcinile subţiri, capilarele, acolo trăieşte o comunitate puternică, care poate supravieţui, care poate crea ceva nou, care poate proiecta şi clădi”, a declarat preşedintele UDMR. 

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, a declarat că ministerul pe care-l conduce finanţează renovarea a 54 de clădiri monument din Transilvania şi Partium, dintre care 28 sunt locaşuri de cult. Cu aceste renovări „ne consolidăm rădăcinile, ne prezentăm valorile, în acelaşi timp ne îndreptăm şi spre viitor”, a adăugat politicianul. 

În omilia sa, episcopul Jenő Schönberger a amintit că este datoria fiecărei comunităţi creştine să construiască o biserică, nu doar din piatră, ci şi din suflete. Chiar dacă Catedrala din Satu Mare este mai modestă decât catedralele episcopale ale diecezelor vecine, ea este martoră a credinţei, iubirii şi sacrificiului multor persoane, a mai menţionat înaltul cleric.

Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare a fost înfiinţată în anul 1804, după împărţirea în trei a Diecezei de Eger. După aceasta a fost construită Catedrala episcopală care a fost sfinţită în data de 20 august 1837.

După cum s-a anunţat sâmbătă, în cadrul Liturghiei de binecuvântare a Catedralei renovate, Episcopia a primit o finanţare de 10,8 milioane de lei pentru renovarea integrală a clădirii, în cadrul Programului Operaţional Regional al Uniunii Europene, sumă suplimentată cu 1 900 000 de lei de către Guvernul României.

Valoarea autofinanţării episcopiei a fost de 260 000 de lei. Guvernul ungar s-a angajat să acopere costurile suplimentare neprevăzute din timpul investiţiei, în valoare de 2 000 000 de lei. 

Pe parcursul renovării, acoperişul de tablă zincată a fost înlocuit cu un acoperiş de tablă de cupru, elementele de piatră şi de metal ale Catedralei au fost restaurate, a fost schimbată pardoseala, a fost modernizat sistemul de încălzire, iar curtea bisericii a fost reamenajată.

Sursă: hirado.hu

Foto: szatmariegyhazmegye.ro