Guvernul Ungariei dă o nouă lovitură uneia dintre puţinele instituţii independente din propria ţară, Autoritatea pentru Tratament Egal. Înfiinţată în anul 2004, aceasta şi-a desfăşurat activitatea apolitic, acţionând rapid și mai ales eficient împotriva discriminării, în unele cazuri chiar împotriva preferințelor politice ale guvernului majoritar.
Acesta este, pobabil, motivul pentru care Imre Vejkey, de la FiDeSz (partidul aflat la putere) a înaintat recent un proiect de lege care să permită Autorității pentru Tratamentul Egal (ATE), să treacă în subordinea Avocatului Poporului, începând cu 1 ianuarie 2021, pierzându-și astfel autonomia.
După cum observă chiar Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din România, „cu noua organizare, Avocatul Poporului nu va avea competenţe de sancţionare contravenţională a faptelor de discriminare.”
Se pare că ATE a devenit o institiuţie tot mai incomodă, din vreme ce tot mai multe dintre plângerile întregistrate aici se refereau la încălcări ale drepturilor omului, comise de însusi guvernul lui Orban. Un exemplu elocvent în acest sens este cel din 2018, când,imediat după campania electorală, guvernul a distribuit, pe traseul pe care au mărșăluit solicitanții de azil cu aspect arab ,afișe cu inscripția STOP SOROS, îndreptată, de fapt, la adresa imigranţilor.
În orice caz, după cum observă jurnaliştii ungari neaserviţi FiDeSz, abolirea independenței ATE pare să se potrivească destul de bine cu seria de măsuri luate de Viktor Orbán pentru a încerca să amuţească vocile uneori critice din cadrul aparatului de stat.
Potrivit presei din Ungaria, de luni de zile, guvernul încearcă să risipească criticile UE față de statul de drept maghiar spunând că Bruxelles-ul ar trebui să se concentreze mai degrabă pe apărarea epidemiologică decât pe acuzațiile politice.