Realităţi din Sfântu Gheorghe: oficialii protejează bătrânii, dar Spitalul Județean rămâne o amenințare

Primăria municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu câteva organizații civile s-a mobilizat și a lansat un program de protecție și sprijin pentru vârstnici, care sunt considerați categoria cea mai vulnerabilă în fața noului coronavirus. În plus, a luat măsuri ferme de restricționare a comportamentului neadecvat al populației din comunitate. În acest context, un medic de la Spitalul Județean, confirmat pozitiv, s-a ales cu dosar penal.

Încă de la primele semne de amenințare a zonei cu cazuri confirmate de coronavirus, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe s-au mobilizat în încercarea de a lua măsuri cât mai rapid pentru a diminua consecințele negative pe care COVID-19 le poate avea la nivelul comunității. Mobilierul urban a fost dezinfectat în mai multe rânduri, instituțiile și-au restrâns activitatea treptat, aliniindu-se la măsurile de protecție impuse la nivel național. Populația a fost informată constant și corespunzător cu privire la iminența pericolului, dar și la măsurile de protecție pe care și le poate lua. Astăzi, nu există niciun bloc în Sf. Gheorghe care să nu aibă lipite pe ușa de la intrare afișe mari, vizibile, în română și maghiară, cu instrucțiuni clare privind comportamentul pe care oamenii trebuie să îl adopte în fața amenințării cu care ne confruntăm.

În online, atât pe site-ul și pe pagina de Facebook a Primăriei, cât și pe pagina primarului Antal Árpád, au fost postate constant informări cu privire la evoluția situației și îndemnuri către cetățeni de a respecta restricțiile atât de necesare.

Cu toate acestea, oamenii au ieșit nestingheriți pe străzile orașului, au mers la magazine și și-au continuat viața ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Mai prevăzători, părinții de copii mici și de școală și-au dus copiii în zone mai retrase, ferindu-i de aglomerația din parcuri, dar paradoxal, contactul cu alte persoane a fost greu de evitat și în aceste cazuri. Și, continuând linia paradoxurilor, deși s-a afirmat constant pe toate canalele de informare că persoanele trecute de 60 de ani formează o categorie de risc mare, cei mai mulți și mai relaxați cetățeni care se bucurau de plimbări pe străzi păreau a fi chiar pensionarii.

Nepăsarea lor în fața virusului nu a împiedicat totuși autoritățile să pregătească rapid pentru ei un program de într-ajutorare aplicabil de luni, 23 martie. Derulat în cooperare cu antreprenorii din oraş și cu câteva ONG-uri precum Serviciul de Ajutor Maltez, Fundaţia Creştină Diakonia, Caritas Alba Iulia şi Organizaţia Gondviselés, programul Primăriei include un serviciu comunitar, al cărui scop este livrarea de pachete care conțin produse alimentare de bază și produse de igienă persoanelor în vârstă din oraș şi celor care nu își pot părăsi casele. Administrația locală se angajează, de asemenea, să livreze şi medicamentele pe bază de rețetă pentru persoanele cu vârste peste 70 de ani. 

Conform ultimelor informații transmise de presa locală, seria de măsuri luate de Consiliul Local s-a „înăsprit”. Astfel, o piață cunoscută de localnici drept „Piața Ruşilor” a fost închisă, accesul în spațiile de joacă pentru copii a fost interzis, indiferent de cine le administrează, iar  cursele regulate cu autobuze de transport local de călători au fost suspendate. În zilele ce vor urma, autoritățile promit să elimine toate băncile din parcuri și din spațiul public, pentru ca în felul acesta oamenii să nu mai fie tentați să rămână în oraș mai mult decât pentru nevoi stricte.

O altă veste neplăcută pentru locuitorii din Sf. Gheorghe este aceea că Zilele Orașului, un eveniment foarte îndrăgit și așteptat, organizat de regulă în fiecare an în aprilie, au fost anulate. Manifestarea ar fi urmat să se desfășoare în perioada 24 aprilie – 3 mai, însă Primăria a preferat anul acesta să redirecționeze bugetul rezervat evenimentului către achiziționarea de echipamente de protecţie pentru medicii de familie şi pentru toate organizaţiile şi voluntarii care au activităţi pentru comunitate în această perioadă.

De altfel, asemenea măsuri sunt vitale în întreaga țară, dar mai ales la Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyan Kristoff, unde mai mulți medici reveniți din Austria la începutul lunii martie au mers direct la serviciu, fără să treacă printr-o perioadă de autoizolare, ceea ce a condus la punerea sub carantină a secțiilor în care activează. Ulterior, testele au demonstrat că, din cei șase suspecți, numai unul este pozitiv.

Conform informațiilor publicate de WeRadio, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a anunțat printr-un comunicat de presă că, în data de 22 martie, s-a înregistrat un dosar penal în care s-a dispus, în aceeaşi dată, începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 alin.2 C.pen.  „Organele de cercetare au reţinut că un medic ginecolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff” din mun. Sf. Gheorghe s-a aflat în cursul lunii martie 2020 în Austria şi, în data de 21.03.2020, a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19. În urma verificărilor, s-a stabilt că Austria este inclusă în zonele de risc pentru care există obligaţia izolării la domiciliu la revenirea în ţară.

Conform datelor oficiale de joi, în Sfântu Gheorghe au fost înregistrate două cazuri de coronavirus, însă numărătoarea oficială s-a oprit aici, în urma interdicției impuse prefecților cărora nu le mai este permis să furnizeze date despre numărul de cazuri din județele în care activează.

Mirela Cara-Dragu

Foto: sepsiszentgyorgy.info