Grupul Mol și alți afaceriști ungari, apropiați ai lui Viktor Orbán, au pus ochii pe aeroportul din Budapesta

Premierul ungar Viktor Orbán a fost întotdeauna deschis cu privire la dorinţa sa de a-i înlătura pe proprietarii străini ai operatorului aeroportuar Budapest Airport Zrt., care deţine unul din hub-urile aeriene cu cel mai puternic ritm de creştere din lume, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, în contextul actual în care pandemia de coronavirus a diminuat valoarea companiilor care gestionează aeroporturi, aliaţii lui Viktor Orbán, printre care se numără şi compania de rafinare Mol Nyrt., au făcut o ofertă nesolicitată pentru aeroportul internaţional din Budapesta.


Una din surse a precizat că un consorţiu de investitori ungari, din care face parte şi Mol, a mandatat un om de afaceri care are legături cu familia Orbán  să depună o ofertă. Aceasta deşi cei trei proprietari ai Budapest Airport Zrt., fondul suveran din Singapore (GIC), un fond de pensii canadian şi operatorul aeroportuar AviAlliance, care la rândul său este deţinut de un alt fond canadian, nu au intenţia de a vinde aeroportul din Budapesta.

  
Orbán şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes „strategic” , aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Premierul ungar a urmărit cu atenţie aeroportul din Budapesta încă de la privatizarea sa în 2005. La acea dată Orbán era un politician din opoziţie, dar a declarat că va lucra pentru a inversa privatizarea.


Graţie companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinaţie populară pentru călătorii. Profiturile înregistrate de aeroportul din Budapesta au crescut cu 43% în ultimii trei ani ajungând la 331 milioane euro în 2019.


Însă pandemia de coronavirus a afectat operaţiunile companiilor aeriene astfel că aeroportul din Budapesta se aşteaptă la o scădere de 90% a traficului de pasageri. Însă această criză ar putea oferi o oportunitate pentru Viktor Orbán , care în ultimii ani a creat o nouă elită a afacerilor care este apropiată de el şi familia sa.


Sursele citate de Bloomberg susţin că reprezentantul consorţiului care a făcut o ofertă pentru aeroportul din Budapesta este Daniel Jellinek, un dezvoltator imobiliar care a făcut afaceri cu ginerele lui Orbán, István Tiborcz. Alături de acesta ar fi grupul petrolier Mol, care este condus de un apropiat al lui Orbán şi încearcă să îşi diversifice operaţiunile.

Guvernul de la Budapesta a intrat deja în sectorul aeroporturilor în acest an, când a achiziţionat o participaţie de 90% la un aeroport din apropiere de Sarmellek, care este utilizat în principal de turiştii germani şi ruşi care vin în staţiunea balneară Heviz din apropiere. 

Sursa: Agerpres

Foto: Stefán Brigitta