COVID-19: Acordul MAI – BOR, „butoiul cu pulbere” care a explodat în Săptămâna Patimilor mai poate fi stopat

Tensiunile acumulate de societatea românească în perioada stării de urgență, care a impus respectarea unor măsuri restrictive fără precedent de către populație, s-au amplificat subit pe fondul înțelegerii pe care Guvernul, în frunte cu Ministerul Afacerilor Interne, a încheiat-o cu BOR. Conform acestei înțelegeri, credincioșii ortodocși ar putea merge la biserică, în noaptea de Înviere, să ia lumină și prescura numită Paști, cu condiția respectării regulilor de distanțare socială regăsite și în cazul cumpărăturilor de la magazin, în timp ce oamenii cu vârste de peste 65 de ani ar urma să primească sfintele simboluri acasă cu ajutorul angajaților MAI.

Primele reacții în online au acuzat, pe bună dreptate, atât Guvernul, cât și capii BOR de discriminare față de celelalte culte, care weekendul trecut au sărbătorit Învierea lui Hristos și ai căror enoriași s-au conformat restricțiilor, stând acasă și ascultând slujbele online, întrucât nicio oficialitate nu s-a gândit să facă o derogare de la pandemie, astfel încât „să îi bucure” și pe ei de Sfintele Sărbători. „Domnilor, nu neapărat pentru mine, că din fericire încă am lumină acasă, dar pentru cei ca și mine, născuți catolici, o întrebare: nu suntem și noi cetățeni ai României? Sau doar atunci când ne vreți votul și plata impozitelor?”, sună postare unui enoriaș catolic pe Facebook, care sintetizează ideile enunțate și de alții la fel de mâhniți.

În județul Covasna, decizia anunțată marți a avut ecouri puternice, având în vedere faptul că cei mai mulți oameni în zonă, îndeosebi maghiari, sunt catolici sau neoprotestanți. Pe lângă vocile populației, au existat reacții imediate și în rândul clasei politice locale. Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj din care reiese că măsura anunțată de ministrul Marcel Vela „schimbă tot ce a realizat societatea până în acest moment prin respectarea măsurilor de austeritate” și ”ignoră starea de urgență ordonată de președinte, punând astfel în pericol țara”, întrucât „acestă relaxare este extrem de periculoasă din punctul de vedere al sănătății publice și poate conduce la o creștere drastică a numărului de infecții și decese”. În plus, spune edilul, acordul lui Marcel Vela cu Biserica Ortodoxă ar întârzia cu luni bune eforturile țării de a se recupera de la falimentul economic, întrucât starea de urgență poate dura mai mult, măsurile de austeritate vor rămâne în vigoare și activitatea economică poate fi reluată doar într-o etapă ulterioară.

De altfel, dincolo de evidenta discriminare, măsura este periculoasă și prin faptul că a generat un nou val de discuții online care arată că, în timp ce unii interpretează că BOR a spart gheața către relaxare, ceea ce ar da o speranță redresării economice rapide, dar ar și trezi dezinteresul oamenilor față de măsurile pe care trebuie să le respecte, alții țes în continuare scenarii apocaliptice și conspiraționiste despre cum forțe oculte doresc să prelungească starea de urgență pentru mai multe luni cu interese diverse, contactul dintre oameni în perioada Paștilor fiind mai bun pretext de implementare a acestei măsuri. „Acum înțeleg de ce era nevoie de măsura aceasta, ca să se găsească o scuză pentru valul de îmbolnăviri pe care îl vor anunța și să ne mai țină închiși în case până își ating ei interesele”, spune un cetățean.

Decizia șifonează în mod clar atât imaginea Guvernului, a PNL și a Grupului de Comunicare Strategică format pentru stoparea extinderii pandemiei, cât și pentru BOR, care în ultimii ani e din ce în ce mai mult arătată cu degetul, pe drept sau pe nedrept. De aceea, singura variantă ca pulberea să nu explodeze iremediabil în urma celor întâmplate este ca, în cadrul întâlnirii de astăzi, anunțate de ziarul Adevărul, între Ludovic Orban, Marcel Vela și președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că nu a fost consultat în chestiunea înțelegerii MAI-BOR, să se respingă noile măsuri și să rămână în vigoare doar normele instituite până în prezent de starea de urgență, eliminând astfel și pericolul ca o parte din populație să se simtă discriminată.

În cazul în care, asemenea poporului evreu din Vechiul Testament, enoriașii ortodocși vor avea de partea lor un Dumnezeu care să îi favorizeze, iar ceea ce a anunțat ministrul Vela aseară va rămâne valabil, singura măsură pe care ne mai putem miza în continuare va fi bunul-simț al populației, care ar putea decide ea însăși să mențină în continuare epidemia la un nivel scăzut de răspândire, prin respectarea din proprie inițiativă a măsurilor de distanțare socială și izolare la domiciliu. În județul Covasna, un prim îndemn oficial a apărut deja în acest sens prin vocea primarului Antal Árpád. „Paște fericit prietenilor noștri ortodocși! Sperăm că, în interesul lor și al familiilor lor, dar și al oamenilor din întreaga țară, ei vor ține cont de faptul că apogeul situației epidemice nu va urma decât după aceea și, prin ușurarea restricțiilor, vor agrava situația. De aceea, le cerem să rămână și să sărbătorească acasă!”, a spus acesta împăciuitor.